Cod Portocaliu în România. Se întamplă în orele următoare. Va fi prăpăd

Cod Portocaliu în România. Se întamplă în orele următoare. Va fi prăpăd Cod portocaliu de vânt puternic. Sursa foto: Arhivă EVZ

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 14 ianuarie, un COD PORTOCALIU de vânt puternic care vizează 13 județe din țară. Meteorologii au avertizat și cu privire la manifestarea unui COD GALBEN de intensificări susținute ale rafalelor în alte 6 teritorii.

COD PORTOCALIU în România, începând de vineri, ora 16.00, până sâmbătă, ora 10.00. Numeroase regiuni din țară se vor afla sub amenințarea vântului puternic care va sufla cu rafale chiar și de peste 140 de km/h.

COD PORTOCALIU în 13 de județe din țară

Avertizarea se COD PORTOCALIU vizează următoarele județe: Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna și Vrancea.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) și în prima parte a zilei de sâmbătă, în zona înaltă (în general la peste 1.700 m) a Carpaților Meridionali și de Curbură, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120...140 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă”, se arată în avertismentul meteo emis de ANM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rafalele de vânt se vor intensifica și în alte 6 regiuni

Specialiștii ANM au emis și o altă avertizare de COD GALBEN de intensificare susținută a vântului pentru următoarele județe: Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani. Alerta rămâne în vigoare până sâmbătă, 15 ianuarie, la ora 20.00.

„În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali vântul va avea intensificări cu viteze de 70...90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, viscolind zăpada depusă.

În cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55...65 km/h, iar pe arii restrânse 75...80 km/h”, se arată în avertismentul lansat de meteorologi.

Potrivit unei note ANM, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei de munte, iar local și în sudul, sud-estul și centrul țării. Izolat, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă, se va forma polei.

Se anunță ger în nopțile de weekend

În altă ordine de idei, meteorologul de serviciu ANM a transmis, joi seară, că, în perioada 14-16 ianuarie, temperaturile vor înregistra valori mai ridicate, însă pe timp de noapte vremea se va răci considerabil.

Cea mai friguroasă noapte va fi cea de duminică spre luni.