Evenimentul Zilei > Vremea > Avertizare meteorologică: Cod portocaliu şi cod galben de vânt puternic, vijelii, ninsori viscolite şi ploi abundente
Avertizare meteorologică: Cod portocaliu şi cod galben de vânt puternic, vijelii, ninsori viscolite şi ploi abundente

Avertizare meteorologică: Cod portocaliu şi cod galben de vânt puternic, vijelii, ninsori viscolite şi ploi abundente

În informarea meteorologică transmisă astăzi, 20 noiembrie, de către ANM, pentru intervalul 30 noiembrie, ora 10 – 01 decembrie, ora 20, fenomenele vizate sunt: intensificări ale vântului, precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare pe aproape tot cuprinsul tarii.

În avertizare meteorologică arată că s-a emis  cod portocaliu şi cod galben de ninsori, de intensificări ale vântului, care vizează zonele montane din mai multe județe, dar şi pe litoral.

Aşadar, începând de marţi, 30 noiembrie, ora 10 – 01 decembrie, ora 20 este în vigoare o informare meteo de intensificări ale vântului, ploi, lapoviță şi ninsoare valabilă pentru întreaga ţară, potrivit Administrației Naţionale de Meteorologie.

Vremea, 30 noiembrie, ora 10 – 01 decembrie, ora 20: vânt, ploaie, lapoviță și ninsoare

În intervalul menționat, temporar, vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze la rafală cuprinse în general între 50 și 60 km/h și vor fi precipitații pe arii restrânse moderate cantitativ. În sud-estul și sudul extrem al țării, pe parcursul zilei de marți (30 noiembrie) vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare. La munte va ninge, iar în regiunile intracarpatice în cursul nopții de marți spre miercuri (30 noiembrie/01 decembrie) local vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă.

Marţi, la ora 10, a intrat în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului valabil până la ora 20

Zonele vizate sunt: Dobrogea, sud-vestul Olteniei, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură la altitudini de peste 1500 m, unde rafalele vor avea viteze cuprinse între 55 şi 75 km/h, în Dobrogea şi în vestul şi sud-vestul Olteniei, iar în restul regiunilor, viteza vântului va depăşi 75…85 km/h şi va ninge viscolit.

Cod portocaliu de intensificări ale vântului. În după-amiaza și seara zilei de marți (30 noiembrie), în zona de litoral a județului Constanța vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 80…90 km/h.

O altă avertizare meteo de cod galben vizează zonele montane

În intervalul menționat, în zona montană și submontană va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze cuprinse în general între 55 și 65 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 85…95 km/h, viscolind ninsoarea. Până în dimineața zilei de 01 decembrie, astfel de fenomene se vor semnala și în regiunile nord-vestice. Astfel de fenomene vor apărea şi în regiunile nord-vestice până în dimineaţa zilei de 1 decembrie.

Ninsori abundente și viscol la altitudini de peste 1500 m

Începînd cu ora 23 şi până  la data de 01 decembrie, ora 11, în nordul Carpaților Orientali, local în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 75…85 km/h și va fi viscol, informează ANM.