Cod galben în România. Vânt puternic, rafale de până la 100 km/h și polei

Cod galben în România. Vânt puternic, rafale de până la 100 km/h și polei Furtuna. Sursa: Arhiva EVZ

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineața o nouă avertizare meteo de vreme severă imediată. Meteorologii anunţă vijelii chiar şi de peste 100 de km/h, dar şi polei în mai multe zone ale ţării.

Astfel, în intervalul 13 ianuarie, ora 10.00 – 15 ianuarie, ora 20.00, vântul se va intensifica treptat, la început în zona de munte, iar din dimineața zilei de vineri (14 ianuarie) local și în estul, sudul și centrul țării.

Vor fi rafale cu viteze în general de 45...55 km/h, mai mari în zona montană înaltă și în Moldova. Pe arii restrânse, mai ales în noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) se va forma polei în nord, centru și nord-est.

Vânt și vreme rece în aproape toată țara

O altă avertizare meteo ANM de tip Cod galben este valabilă în intervalul 13 ianuarie, ora 18.00 - 15 ianuarie, ora 20.00.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În intervalul menționat, în Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 90…110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Începând din dimineața zilei de vineri (14 ianuarie) vântul se va intensifica și în jumătatea nordică a Moldovei unde vitezele vor depăși 55...65 km/h.

Din după-amiaza zilei de vineri (14 ianuarie) în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă", se arată în avertizare meteo ANM.

În București, vremea va fi rece, mai ales dimineaţa. Cerul va avea înnorări în primele ore ale zilei, dar treptat se va degaja şi va deveni mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 1 grad.

De vineri însă, vremea își va mai reveni din punct de vedere termic. Potrivit prognozei meteo publicate de ANM, temperaturile vor fi în creștere, iar temperaturile maxime se vor situa în jurul normelor specifice pentru mijlocul lunii ianuarie în regiunile intracarpatice şi peste mediile multianuale în restul teritoriului, cu maxime între -2 şi 9 grade, iar minimele vor fi cuprinse între -4 şi 3 grade. Cerul va fi variabil în sudul țării, dar cu înnorări în rest.

Seara și noaptea se vor semnala precipitaţii mixte local în nord și în est şi pe spaţii restrânse în centru. Izolat, cu probabilitate mai mare în nord-vest se va depune polei.