Evenimentul Zilei > Politica > Cîțu, optimist după încă o rundă de negocieri: „Până luni, cel târziu”
Cîțu, optimist după încă o rundă de negocieri: „Până luni, cel târziu”

Cîțu, optimist după încă o rundă de negocieri: „Până luni, cel târziu”

Negocierile pentru programul în baza căruia va guverna viitorul Cabinet, condus de Florin Cîțu, se vor încheia până luni, cel mai târziu.

Actualul ministru al Finanțelor Publice, Florin Cîțu, propunerea de premier a PNL, a anunțat că negociererea cu reprezentanții partidelor din coaliție, USR PLUS și UDMR, pe marginea viitorului program de guvernare se vor încheia duminică sau, cel mai târziu luni.

„Două treimi dintre capitolele de guvernare au fost deja agreate de echipele celor trei partide. Ne-am asigurat că sunt măsuri care pot fi implementate foarte curând cu impact imediat pentru România. Din estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine (duminică – n. r.) sau cel târziu luni şi apoi să avem un guvern învestit cât mai curând şi să putem să implementăm aceste măsuri”, a spus Florin Cîţu la finalul unei noi runde de discuţiil cu privire la programul și componența viitorului guvern.

Potrivit spuselor sale, printre capitolele de negociere care s-au finalizat cu un acord se numără cele privind finanțele publice, fondurile europene, digitalizarea, urmând să fie abordate alte teme de discuție precum sănătatea şi justiția.

Florin Cîțu a mai spus că reprezentanții coaliției de guvernare nu au avut nici o altă discuție cu președintele Klaus Iohannis, în legătură cu data la care vor fi programate viitoarele consultări politice de la Palatul Cotroceni. El a mai spus că o asemenea discuție va avea loc după ce se vor încheia negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR cu privire la componența viitorului guvern.

„Întâi să terminăm negocierile aici”, a precizat Florin Cîțu.

Orban se jură că nu vor mai fi angajări pe pile

În contextul negocierilor preşedintele PNL, Ludovic Orban, a subliniat că funcţiile de demnitate publică, fiind de răspundere politică, vor fi exercitate de reprezentanţii partidelor din coaliţie, iar cele aflate în zona administrativă vor fi ocupate „prin concurs organizat transparent”.

„Există acele instituţii care sunt conduse de persoane care deţin funcţii de demnitate publică, adică de secretar de stat, subsecretar de stat – aceste funcţii de demnitate publică sunt funcţii politice, de răspundere politică şi normal că ele vor fi exercitate de reprezentanţi ai formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare”, a precizat Ludovic Orban.

Potrivit spuselor sale, celelalte funcții, administrative, vor fi ocupate, la nivel central și local, prin concurs organizat transparent la care se poate înscrie oricine îndeplineşte condiţiile de participare şi selecţie.