Evenimentul Zilei > Politica > Continuă contrele în coaliție. Care sunt cele mai arzătoare subiecte de astăzi
Continuă contrele în coaliție. Care sunt cele mai arzătoare subiecte de astăzi

Continuă contrele în coaliție. Care sunt cele mai arzătoare subiecte de astăzi

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat sâmbătă negocierile. După ce vineri liderii partidelor din coaliție s-au înțeles cu privire la împărțirea ministerelor, acum discuțiile se axează pe programul de guvernare și repartizarea posturilor de secretari de stat.

Discuțiile continuă în special pe reforma administrativă și cea electorală, la care există viziuni cu adevărat diferite.

Favorit pentru Ministerul Fondurilor Europene din partea USR, Cristian Ghinea, a precizat că există viziuni diferite cu privire la reforma administrativă și cea electorală care ar trebui armonizate, dar speră că programul de guvernare va fi gata în câteva zile.

„Sper să încheiem și programul de guvernare în câteva zile”, a declarat Ghinea, afirmând că există viziuni diferite asupra rolului statului, privind reforma administrației sau reforma electorală. „Nu am trecut încă pârleazul”, a adăugat el.

Ghinea a mai spus însă că există presiune pe echipele de negociere, completând că, în opinia sa, ar trebui lămurite din start toate aspectele legate de politicile guvernamentale.

„Nu știu dacă timpul mai are răbdare cu noi”, a mai spus Cristian Ghinea.

După 10 ore de controverse, reprezentanții PNL, USR-PLUS și UDMR au finalizat, vineri, împărțirea portofoliilor în viitorul guvern de centru dreapta. Astfel, viitorul Executiv va avea 18 ministere, dintre care 9 vor aparțin liberalilor, 6 useriștilor și 3 UDMR-ului.

În ceea ce priveşte cele două funcții de preşedinte de la Parlament, preşedinte al Senatului va fi desemnat un reprezentant USR-PLUS, iar șefia Camerei Deputaţilor va reveni PNL, favorit fiind Ludovic Orban.

Vineri, negocierile au început  în jurul orei 9.00 și s-au încheiat după ora 19.00. La final, liderii celor trei partide – Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor -, alături de Florin Cîțu, au susținut declarații de presă comune.

Cum vor fi repartizate portofoliile:

Ministerul Apărării Naţionale – PNL
Ministerul de Externe – PNL
Ministerul Finanţelor Publice – PNL
Ministerul de Interne – PNL
Ministerul Educaţiei Naţionale – PNL
Ministerul Energiei – PNL
Ministerul Agriculturii – PNL
Ministerul Culturii – PNL
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – PNL

Ministerul Justiţiei – USR-PLUS
Ministerul Transporturilor – USR-PLUS
Ministerul Sănătății – USR-PLUS
Ministerul Fondurilor Europene – USR-PLUS
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – USR-PLUS
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – USR-PLUS

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – UDMR
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – UDMR
Ministerul Sportului şi Tineretului – UDMR