Evenimentul Zilei > Politica > Surse. Cum s-au negociat funcțiile-cheie în noul Guvern. Cine vine în fruntea ministerelor
Surse. Cum s-au negociat funcțiile-cheie în noul Guvern. Cine vine în fruntea ministerelor

Surse. Cum s-au negociat funcțiile-cheie în noul Guvern. Cine vine în fruntea ministerelor

PNL și cei de la USR PLUS ar fi ajuns la un prim acord pentru formarea coaliției pe formula Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președintele Camerei Deputaților.
Cei de la PNL s-au dus la negocieri cu varianta Florin Cîțu premier și Orban la șefia camerei Deputaților. Iar ca variantă de rezervă, Orban premier și președintele Camerei să ajungă la USR Plus.
Potrivit declarațiilor, USR PLUS ar fi  primit în urma negocierilor pentru guvernare  ministere-cheie, dar, ce-i mai important, au primit chiar şi șefia Cancelariei prim-ministrului. Pe lista miniștrilor USR-PLUS care vor intra în Guvernul Cîțu se află cei mai vehemenți critici ai liberalilor.

Astfel, potrivit unor surse din conducerea USR PLUS, la Transporturi va merge Cătălin Drulă, la Sănătate Vlad Voiculescu, la Economie Claudiu Năsui, la Fonduri Europene Cristian Ghinea. 

La Justiție în cărți este Ramona Strugariu, dar o variantă luată în calcul este și Dragoș Tudorache, președintele executiv al Alianței USR PLUS.

Șef al cancelariei premierului va fi tot un reprezentant al PLUS, iar Dan Barna va fi vicepremier.

Viitorul guvern va avea doi vicepremieri și va fi format din 18 ministere: 9 revin PNL-ului, 6 merg la USR-Plus, între care Justiția, iar 3 vor fi conduse de UDMR, însă printre acestea trei se găsește importantul Minister al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

De asemenea, Ministerul Economiei a fost împărțit în două structuri, apărând separat un Minister al Energiei.

Ce ministere păstrează PNL

Ministerul Apărării
Ministerul de Externe
Ministerul de Finanțe
Ministerul de Interne
Ministerul Educației
Ministerul Energiei
Ministerul Agriculturii
Ministerul Culturii
Ministerul Muncii

Ce ministere ia USR-Plus

Ministerul Justiției
Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Sănătății
Ministerul Transporturilor
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Citiți și: USR PLUS a obținut și șefia cancelariei lui Cîțu. În Guvern merg cei mai vocali critici ai PNL

Ministerele care revin UDMR

Ministerul Dezvoltării
Mediu Apelor și Pădurilor
Ministerul Tineretului și Sportului

Cum a răspuns PSD la anunțul făcut de PNL, USR-Plus și UDMR

Marcel Ciolacu a lansat critici în valuri după anunțul făcut de PNL, USR-Plus și UDMR. „Șandramaua pierzătorilor se va prăbuși asurzitor în doar câteva luni. Foamea de funcții a lui Orban și Barna a învins interesul pentru soluțiile reale de a scoate România din criza sanitară și economică.
Niște hiene politice care nu vor face nicio reformă! Un premier de paie ținut în lesă de Orban. Și doi vicepremieri care aveau nevoie de niște birouri, că de coordonat nu vor coordona nimic!”, a scris Marcel Ciolacu, vineri seară, pe pagina sa de Facebook.

Ciolacu spune că PSD nu va vota guvernul propus de coaliția majoritară.

„PSD nu va vota niciodată acest guvern al menținerii României în criză, al subdezvoltării, al prăduirii naționale! Totuși, președintele Iohannis doarme liniștit când știe că peneliștii săi au dat pădurile României pe mâna celor care cumpărau Ardealul și fugeau cu el în spate?!”, a conchis liderul social-democrat.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au anunțat, vineri seara, cum se vor împarți ministerele, în urma negocierilor de la Vila Lac. Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 ministere. Ludovic Orban a anunțat că Florin Cîțu este candidatul la funcția de premier și este susținut de cele trei formațiuni politice.

Președintele Senatului va fi un reprezentant al USR PLUS, iar cel al Camerei Deputaților unul al PNL. Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 ministere, din care 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 ai USR PLUS și 3 ai UDMR.