Apar noi variante de premier, pe lângă cele propuse de PNL și USR-PLUS. Ce va face Iohannis

Apar noi variante de premier, pe lângă cele propuse de PNL și USR-PLUS. Ce va face Iohannis

Ecuația desemnării unui premier de către Președinte este tot mai complexă. În contextul unor negocieri la sânge între partide, care durează de o săptămână, Iohannis are la dispoziție mai multe variante.

Potrivit surselor Antena 3, președintele Iohannis, care a părut destul de iritat de lungile tergiversări dintre partide, ar fi interesat de o viitoarea configurație a Guvernului care să împace rezultatele voturilor românilor cu propriile preferințe. Până miercuri se mergea pe varianta de a alege dintre două formule politice configurate de PNL, partidul lider al unei viitoare alianțe guvernamentale, ambele având un numitor comun: premierul demisionar imediat după alegerile câștigate de PSD, Ludovic Orban.

Orban, eternul premier?

Cele două variante principale ale PNL prevăd o formulă cu Florin Cîțu premier și Orban șef al mult disputatei Camere a Deputaților, la care liderul USR, Dan Barna, pare să fi renunțat în algoritmul negocierilor acerbe cu PNL. A doua propunere ar fi Orban premier, Cîțu președinte al Senatului.

Joi dimineață, însă, au mai apărut două scenarii politice care pot arăta și alte opțiuni interesante ale lui Iohannis. Potrivit postului Antena 3, este plauzibilă și o variantă cu Dacian Cioloș, unul dintre co-președinții alianței USR-PLUS, ca premier în fruntea unui guvern minoritar. Dacă se va alege această opțiune, Cioloș ar fi la al doilea mandat de premier, după cel care a urmat imediat căderii guvernului Ponta în urma scandalului Colectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima variantă ar fi confirmarea în funcția de șef al Executivului a actualului premier interimar, generalul Nicolae Ciucă, susținut de un guvern de uniune națională a partidelor care au trecut pragul electoral.

UDMR, mesaj cu tâlc: ”Înţelegerea trebuie să fie pe linie”

Un rol important în derularea negocierilor de joi după-amiază, de la Vila Lac, îl are însă și UDRM, partidul etnic care nu poate fi neglijat în niciun fel de configurație politică a niciunei guvernări. Oficial, UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcții majore în stat - de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor - trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali.

Este o coaliţie în care ”înţelegerea trebuie să fie pe linie”, după a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Până la acest moment, liderii acestei formațiuni nu au avansat vreun scenariu concret, însă joi poate fi ziua în care putem afla ce fel de planuri au.