Cât de profitabil mai este colindatul, singur sau în grup. Calcule pentru 2024
- Mădălina Sfrijan
- 15 decembrie 2024, 14:05
An de an, vestea Nașterii Domnului este dată de colindători. Conform tradiției, aceștia poposesc la casele oamenilor și cântă colinde. Odinioară, adulții și copiii primeau la colindat colaci, turte, mere sau nuci. În zilele noastre, majoritatea românilor le oferă bani. Iată ce sume ar fi indicat să le oferi colindătorilor la finalul anului 2024.
Câți bani poți pune deoparte pentru colindători
Se spune că vestitorii Nașterii Domnului trebuie să fie primiți în casă. În plus, mulți români sunt convinși că vor avea ghinion dacă refuză să le asculte colindele și să îi răsplătească.
Dincolo de superstiții, colindatul face parte din magia sărbătorilor de iarnă, care aduce un strop de bucurie în casele tuturor.
De unde provin aceste cântări înălțătoare
Se spune că îngerii au fost primii vestitori ai Nașterii Domnului. În aceste cântări înălțătoare este amintită jertfa Maicii Domnului. De asemenea, darurile magilor sau acțiunile lui Irod sunt puse în versuri.
Conform tradiției, românii le oferă colindătorilor bani. În unele zone din mediul rural, sătenii le dăruiesc colaci, mere sau cârnați sau alte preparate.
În cazul grupurilor sau cetelor de colindători, darurile ajung la un singur reprezentant, iar ulterior sunt împărțite în mod egal.
Câți bani le poți oferi celor care vin la colindat
În marile orașe, mersul la colindat începe încă din primele zile ale lunii decembrie. În schimb, cei care păstrează tradiția merg să vestească Nașterea Domnului doar în ziua de Ajun. Multe persoane se întreabă câți bani ar trebui să pregătească pentru acest obicei îndrăgit.
Dacă primești copii la colindat, aceștia pot fi recompensați pentru efortul lor cu 5 lei sau 10 lei. Pentru cetele de feciori sau grupuri poți pregăti suma de 30 de lei, arată Gândul.
Există și persoane care merg la colindat pentru a se bucura de această sărbătoare importantă, fără a avea așteptări legate de bani sau daruri.