Mersul cu plugușorul, una dintre cele mai vechi tradiții românești de Anul Nou

Mersul cu plugușorul, una dintre cele mai vechi tradiții românești de Anul Nou Colindători. Sursa foto: Arhivă EVZ

Plugușorul este o tradiție românească asociată sărbătorii de Anul Nou. Este un obicei popular în care grupuri de copii sau tineri merg din casă în casă pentru a colinda și a ura gospodarilor un an nou fericit și prosper.

Plugușorul, o tradiție bogată în sunete și mișcare, se desfășoară sub diverse forme în toate colțurile țării.

În mediul rural, ritualul Plugușorului capătă o dimensiune complexă, întrucât grupurile de tineri entuziaști străbat satele, aducând cu ei bucuria Anului Nou și chiar un plug simbolic.

Această tradiție îmbină sunetele vesele ale clopoțeilor, strigătele pline de entuziasm și zgomotele ritmice ale biciurilor, transformând fiecare colindă într-o experiență vie și captivantă pentru comunitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plugușorul, printre cele mai vechi sărbători românești

Când se merge cu Plugușorul, se formează grup format din colindători, având în frunte un băiat îmbrăcat în costum popular, care poartă plugul.

Plugul este, de obicei, un băț împodobit cu cocarde colorate și buchețele de flori artificiale, iar colindătorii îl însoțesc recitând sau cântând versuri specifice tradiției.

La finalul colindatului, gazda obișnuiește să ofere colindătorilor diverse daruri, precum fructe, dulciuri sau bani, ca semn de apreciere pentru urările aduse.

Plugușorul este o tradiție veselă și plină de culoare, care aduce bucurie și spirit festiv comunităților locale în perioada sărbătorilor de iarnă.

Când se merge la colindat

În conformitate cu obiceiul tradițional, pe data de 31 decembrie, copiii, adolescenții și chiar adulții se implică în tradiționalul Plugușor, marcând astfel seara de ajun a Anului Nou.

Dacă Plugușorul aduce bucurie în ultima zi a anului, în prima zi a Noului An, tradiția îndeamnă la colindat cu Sorcova.

Aceste două practici, transmise din generație în generație de secole, au menirea de a atrage prosperitate și belșug în locuința gazdei, iar primirea colindătorilor devine un act de deschidere către noroc și bunăstare pentru întregul an ce urmează.

 

Sorcova

Mersul cu Sorcova. Sursa foto: Cristina Alexe | Dreamstime.com

Versuri Plugușor

Versurile Plugușorului sunt pline de urări pentru gospodar și pentru membrii familiei acestuia, exprimând dorința de belșug, sănătate, noroc și prosperitate în noul an. De asemenea, se fac referiri la tradițiile agricole, la fertilitatea pământului și la obiceiuri locale.

Aho, aho, copii și frați,

Stați puțin și nu mânați,

Lângă boi v-alăturați

Și cuvântul mi-ascultați.

Mâine anul se înnoiește

Plugușorul se pornește

Și începe a ura

Pe la case a colinda.

Iarna-i grea, omătu-i mare,

Semne bune anul are,

Semne bune de belșug

Pentru brazda de sub plug.

Plugușor cu patru boi Ia mai mânați, măi flăcăi!

Hai, hai…

S-a sculat mai an Bădica Traian

Și-a-ncălecat

Pe-un cal învățat

Cu șaua de aur,

Cu nume de Graur,

Cu frâu de mătasă,

Împletit în șase,

Cât vita de groasă.

El în scări s-a ridicat,

Peste câmpuri s-a uitat,

Să aleagă-un loc curat

De arat și semănat.