Rețeta de clătite recomandată de Mihaela Bilic. Cât trebuie lăsat aluatul la odihnit

Rețeta de clătite recomandată de Mihaela Bilic. Cât trebuie lăsat aluatul la odihnit Clătite. Sursa foto: Dreamstime.com

Nutriționista Mihaela Bilic a explicat cum se fac clătitele perfecte. Această rețetă se prepară foarte ușor. Aveți de respectat câțiva pași. Mare atenție la cât lași aluatul la odihnit.

Clătite perfecte. Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că secretul unor clătite gustoase stă în aluat. Amidonul și glutenul din făină au nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Tot ce trebuie să facem este să avem răbdare.

Clătite pefecte. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

„Clătita perfectă are nevoie de odihnă😴 Cine spune că nu-i plac clătitele, minte! Sau nu a mâncat clătite cu adevărat reușite. Și aici nu mă refer la clătitele de fițe flambate în coniac (Crepes suzette cum le spun francezii), ci la clătitele noastre tradiționale cu zahăr, gem sau dulceață😍

Tot secretul unor clătite fine și gustoase stă în aluat. Altfel spus cât de mult a stat aluatul la odihnit face diferența😂 Nu este magie, ci chimie: amidonul și implicit glutenul din făină are nevoie de timp să se umfle și să absoarbă lichidul din lapte, ca să obținem o textură omogenă și cremoasă. Dacă avem puțintică răbdare/așteptare, o să obținem o clătită moale și fragedă, nu una elastică și cauciucată!”, a spus Mihaela Bilic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât lăsăm aluatul la odihnit

Nutriționista a explicat și cât trebuie să lăsăm aluatul la odihnit. Timpul diferă în funcție de ingredientele alese.

„Cat timp lăsăm aluatul la odihnit? Depinde de ingredientele pe care le folosim: -pentru făina albă de grâu timpul de așteptare este de 30 min- o oră -pentru făina integrală odihnă 2 ore -pentru aluatul de clătite făcut cu bere, timp de repaus 3 ore Important: aluatul se lasă la odihnit la temperatura camerei, nu la frigider! Cum procedăm dacă nu avem răbdare și nici chef de așteptare? Faceți aluatul cu lapte călduț, căldura accelerează hidratarea amidonului iar timpul de așteptare se reduce la jumătate. Ca să evitați riscul de cocoloașe folosiți mixerul, aluatul se omogenizează rapid și va fi mai fraged”, a mai explicat nutriționista.

Mare atenție la prăjit

Mihaela Bilic a mai declarat că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei. Dacă respectați acești pași, clătitele nu se vor lipi. La final trebuie să umpleți clătitele cu dulceață sau gem.

clătite

Sursa foto Dreamstime

„Cat despre prăjit, țineți cont că tigaia trebuie să fie bine încinsă înainte de a pune ulei, în felul ăsta clătitele nu se lipesc! Acum, că știți cum să faceți clătitele perfecte, nu va rămâne decât să le umpleți cu ce vă place😋”, a scris Mihela Bilic pe Facebook.