Rețetă de clătite. Le faci repede și ușor și le umpli cu ce vrei

Rețetă de clătite. Le faci repede și ușor și le umpli cu ce vreiRețetă de clătite pufoase. Un desert delicios pentru copii. Sursa foto: Dolga1987 | Dreamstime.com

Clătitele se numără printre cele mai ușor de pregătit deserturi, fiind preferatele gospodinelor atunci când familia dorește să savureze ceva dulce sau sărat. Diversele rețete disponibile permit versatilitate în alegerea ingredientelor, astfel încât clătitele pot fi servite în combinații dulci sau sărate, satisfăcând preferințele fiecărui membru al familiei.

De asemenea, puteți prepara clătite în diferite moduri, fie că le faceți în tigaie sau la cuptor, preferați clătite de post, cu apă minerală sau doar cu iaurt. Totul depinde de rețeta pe care o urmați și de combinația pe care o vreți la final.

Clătite clasice cu gem

Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • 3 ouă
  • 300 grame de făină
  • 300 ml de lapte
  • 250-300 m. de apă minerală
  • 3 linguri de unt topit (opțional)
  • 1 praf de sare opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
  • aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
  • apă minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase

Mod de preparare

  1. Într-un castron, spargeți ouăle și bateți-le folosind un tel, adăugând sare.
  2. Adăugați făina în întregime, extractul de vanilie și, dacă doriți, zahărul. Este important să nu exagerați cu zahărul, deoarece prea mult poate duce la clătite care se colorează în exces în tigaie.
  3. Amestecați bine toate ingredientele folosind un tel, un mixer sau o lingură de lemn. Asigurați-vă că nu rămân cocoloașe în compoziție. Când aluatul începe să devină greu de amestecat, treceți la următorul pas.
  4. Adăugați treptat lichidele. Turnați în aluat laptele, apa minerală și, opțional, untul topit dar răcit. Amestecați cu fermitate și energie pentru a obține o compoziție omogenă.
  5. Asigurați-vă că aluatul are o consistență mătăsoasă. Puteți regla consistența pentru a obține clătite subțiri sau mai groase.
  6. Încingeți o tigaie solidă și bine unsă cu ulei și turnați aluatul, cât de mult vreți. Mai groase sau mai subțiri.
  7. După ce ați prăjit toate clătitele, puteți unge fiecare cu gem și apoi să le rulați, să le împachetați sau să le aranjați sub forma de tort.

Cu carne tocată și ciuperci la cuptor

Pentru aluat aveți nevoie de:

  • 3 ouă
  • 300 grame de făină
  • 300 ml de lapte
  • 250-300 m. de apă minerală
  • 3 linguri de unt topit (opțional)
  • 1 praf de sare aproximativ
  • 50 de ml. de ulei pentru prăjit
  • apă minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase

Pentru umplutură

  • 300 de grame de carne tocată (porc, vită sau pui)
  • 1 gălbenuș proaspăt
  • 250 de grame de ciuperci tocate
  • 1 ceapă mică tocată fin
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 ardei mic verde tocat mărunt
  • 100 de ml. vin alb sec
  • 1 lingură de ulei
  • 30 de grame de unt
  • 80 de grame de smântână lichidă pentru gătit
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare și piper.

Mod de preparare

  1. Începeți prin a sparge ouăle într-un castron și bateți-le cu un tel, adăugând un praf de sare.
  2. Adăugați întreaga cantitate de făină într-o singură etapă, apoi amestecați bine toate ingredientele cu un tel, un mixer sau o lingură de lemn. Asigurați-vă că eliminați orice cocoloașe, iar compoziția este uniformă.
  3. Când compoziția devine dificilă de amestecat, începeți să adăugați lichidele treptat. Adăugați laptele, apa minerală și, opțional, untul topit, dar asigurați-vă că este răcit. Amestecați cu fermitate și energie.
  4. În final, aluatul trebuie să aibă o consistență mătăsoasă.
  5. Încălziți o tigaie pe foc și adăugați o lingură de ulei. Adăugați carnea tocată și amestecați bine până când carnea începe să se coloreze și nu se mai aglomerează în cocoloașe.
  6. Scoateți carnea din tigaie și păstrați-o separat.
  7. În aceeași tigaie, adăugați ceapa, țelina, ardeiul și ciupercile tocate. Presărați cu puțină sare și căliți-le la foc mediu, amestecând frecvent, până când legumele devin moi și lichidul se evaporă complet.
  8. Adăugați carnea tocată înapoi în tigaie și turnați vinul. Continuați gătirea la foc iute până când vinul se evaporă complet. Condimentați cu sare și piper după gust.
  9. Transferați amestecul într-un castron și lăsați-l să se răcească.
  10. Încălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
  11. Adăugați gălbenușul de ou și pătrunjelul tocat la amestecul răcit de carne și legume. Ajustați gustul cu sare și piper.
  12. Așezați două linguri de umplutură în fiecare clătită și rulați-o.
  13. Ungeți un vas cu unt și așezați clătitele în el. Presărați unt adițional peste clătite și stropiți-le cu 80 de ml de smântână lichidă.
  14. Coaceți clătitele în cuptor timp de 20-25 de minute, până când devin aurii și fragede la suprafață.
  15. Lăsați-le să se răcească timp de 10 minute și apoi serviți-le, stropite cu smântână.
Secretul clătitelor pufoase şi fragede care nu se lipesc de tigaie. Ingredientul face minuni atunci când le preparăm

sursa: arhivă EVZ

Clătite cu șuncă și cașcaval

Ingrediente aluat

  • un ou
  • 200 ml lapte
  • 250 g faină
  • 50 ml ulei
  • un praf sare

Pentru umplutură:

  • 200 g șuncă
  • 50 g cașcaval
  • 2 ouă
  • pesmet
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

  1. Amestecați toate ingredientele pentru aluatul de clătite folosind un mixer. Dacă aluatul este prea moale, adăugați puțină făină. În cazul în care are o consistență prea densă, adăugați puțin lapte.
  2. Prăjiți zece clătite și lăsați-le deoparte.
  3. Radeți cașcavalul pe o răzătoare și distribuiți-l uniform pe cele zece clătite.
  4. Tăiați șunca în bucăți mici sau treceți-o prin mașina de tocat. Așezați-o peste cașcavalul de pe clătite.
  5. Împachetați fiecare clătită precum o sarma, înfășurând-o în jurul umpluturii.
  6. Treceți toate cele zece pachețele prin ou bătut și pesmet.
  7. Rumeniți pachețelele în ulei încins.

Desert cu bere și portocale

Ingrediente

  • 150 ml lapte
  • 150 ml bere
  • 2 ouă
  • 2 portocale
  • 250 g făină
  • 1 praf sare
  • 30 g unt topit
  • 5 linguri zahăr
  • 2 linguri de apă
  • 50 g unt
  • sucul unei portocale.

Mod de preparare

  1. Într-un castron, amestecați făina cu laptele, berea, ouăle, sarea și untul topit.
  2. Lăsați amestecul să se odihnească timp de o oră.
  3. Coaceți clătitele într-o tigaie unsă cu unt și păstrați-le la cald.

Pentru Sosul de Portocale Caramelizate:

  1. Într-o altă tigaie, topiți cele cinci linguri de zahăr cu două linguri de apă până obțineți un caramel auriu.
  2. Adăugați cele 50 de grame de unt, portocalele curățate și feliate, precum și sucul de la o portocală.
  3. Lăsați sosul să fiarbă timp de 2-3 minute, apoi îndepărtați-l de pe foc.
  4. Pe fiecare clătită, adăugați o felie sau două de portocale caramelizate și sos.
  5. Rulați sau împachetați clătită și serviți-o presărată cu zahăr și, opțional, cu puțină dulceață de portocale.

Sursa: Pixabay

Rețetă cu brânză de vaci la cuptor

Ingrediente aluat:

  • un ou
  • 200 ml
  • lapte
  • 250 g faină
  • 50 ml ulei
  • un praf sare

Ingrediente umplutură

  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr
  • 400 de grame brânză de vaci dulce
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esență de portocale sau vanilie zahăr
  • stafide
  • puțin unt pentru uns vasul de yena.

Mod de preparare

  1. Amestecați toate ingredientele pentru aluatul de clătite cu un mixer. Dacă aluatul este prea moale, adăugați puțină făină. Dacă are o consistență prea densă, adăugați puțin lapte.
  2. Prăjiți zece clătite și apoi le puneți deoparte.
  3. Într-un castron, amestecați brânza cu 2 ouă, 2 linguri de zahăr, esență de portocale sau vanilie, coaja rasă de la o lămâie și stafide.
  4. Pe fiecare clătită, adăugați cel puțin două linguri de amestec de brânză și înfășurați-o precum o sarma.
  5. Luați un vas termorezistent uns cu unt și așezați clătitele în el. Presărați zahăr peste ele și puneți vasul la cuptor pentru 10 minute.
  6. Între timp, pregătiți sosul amestecând smântâna dulce cu 2 linguri de zahăr și două ouă.
  7. Scoateți clătitele din cuptor și turnați sosul peste ele.
  8. Reintroduceți vasul la cuptor și lăsați-l timp de 15 minute.

Clătite cu cacao și frișcă

Ingrediente

  • 400 ml iaurt
  • 2 căni făina
  • 2-3 linguri cacao
  • o linguriță praf de copt
  • 3 ouă
  • 3-4 linguri zahăr
  • zahăr vanilat
  • un vârf cuțit sare
  • ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură

  • 250 ml frișcă lichidă
  • 100 ml smântână dulce
  • 2 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare

  1. Folosiți un mixer sau un tel pentru a amesteca ouăle, zahărul și zahărul vanilat. Adăugați iaurtul, făina, sarea, praful de copt și cacaoa, amestecând ușor.
  2. Lăsați compoziția să se odihnească la rece timp de 30 de minute.
  3. Între timp, mixați frișca și smântâna până obțineți consistența dorită. Adăugați zahărul și amestecați puțin.
  4. Prăjiți clătitele într-o tigaie încinsă și unsă cu ulei. Lăsați-le să se răcească.
  5. După ce s-au răcit, adăugați frișca pe clătite, apoi rulați-le.

Rețetă cu cremă de smântână și cireșe

Ingrediente

  • 140 g făină
  • 4 ouă
  • 2 linguri zahăr
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri unt.

Pentru cremă:

  • 350 g cireșe
  • 250 g mascarpone
  • 170 g smântână pentru frișcă
  • 3 linguri zahăr pudră.

Mod de preparare

  1. Într-un castron, amestecați făina cu zahărul și sarea. Adăugați ouăle, laptele și untul topit.
  2. Mixați aluatul pentru a elimina toate cocoloașele și lăsați amestecul deoparte timp de 10 minute.
  3. Cu ajutorul un blender, combinați mascarpone cu smântâna pentru frișcă, cireșele fără sâmburi și zahărul. Amestecați până când obțineți o cremă pufoasă și omogenă.
  4. Prăjiți clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără a mai adăuga ulei, câte 1 minut pe fiecare parte.
  5. Umpleți clătitele cu crema de cireșe.
  6. Ornați clătitele cu cireșe întregi și cu frișcă, pe care o puteți obține din smântână pentru frișcă și zahăr, după gust.

Sursa foto: EVZ

Rețetă de post

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 200 ml apă minerală
  • 3 linguri ulei
  • un plic zahăr vanilat
  • un praf  de sare
  • o lingură zahăr
  • ulei pentru prăjit gem,
  • miere sau dulceață, după gust

Mod de preparare

  1. Într-un castron, amestecați făina cu sarea, zahărul și zahărul vanilat.
  2. Adăugați uleiul și, în timp ce amestecați, turnați treptat apa minerală până obțineți un aluat cu consistența potrivită, care să curgă.
  3. Lăsați aluatul la frigider timp de 30 de minute.
  4. Ungeți o tigaie cu ulei.
  5. Coaceți toate clătitele.
  6. După coacere, umpleți clătitele cu gem, miere sau dulceață, după gust.

Clătite cu nutella, nuci și banane

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 300 grame de făină
  • 300 ml de lapte
  • 250-300 ml de apă minerală
  • 3 linguri de unt topit (opțional)
  • 1 praf de sare opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
  • aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
  • apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase.

Pentru umplutură

  • 250 gr Nutella
  • 2 banane
  • un pumn de nuci măcinate.

Mod de preparare

  1. Spargeți ouăle într-un castron și bateți-le cu un tel, adăugând și praful de sare.
  2. Adăugați toată făina, extractul de vanilie și, dacă doriți, zahărul (recomandăm a nu adăuga prea mult zahăr pentru a evita clătitele negricioase, deoarece zahărul se carameliza în tigaie). Amestecați bine cu un tel, un mixer sau o lingură de lemn.
  3. Treptat, adăugați lichidele: laptele, apa minerală și, opțional, untul topit, dar rece. Amestecați energic până când aluatul devine mătăsos, fără cocoloașe și cu o consistență care vă permite să obțineți clătite subțiri sau mai groase, în funcție de preferințe.
  4. Prăjiți toate clătitele până devin aurii și bine coapte.
  5. După ce au fost prăjite, ungeți fiecare clătită cu Nutella, adăugați felii de banane și nuci.
  6. Rulați clătita umplută și serviți-o caldă.

Rețetă de clătite cu spanac

Ingrediente

  • 350 g făina
  • 500 ml lapte
  • 3 ouă
  • o linguriță praf de copt
  • un praf sare
  • o lingură ulei.

Pentru umplutură

  • 25 g unt
  • 25 g făina
  • 200 g spanac curățat, spălat și tăiat
  • 100 ml lapte
  • 50 ml smântână
  • 125 g parmezan
  • 100 g mozzarella rasă
  • un praf sare
  • o ceapă
  • un praf piper alb
  • ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

  1. Într-un bol, bateți ouăle întregi cu un praf de sare și o lingură de praf de copt.
  2. Adăugați făina și o lingură de ulei, apoi subțiați compoziția cu lapte până obțineți un aluat omogen.
  3. Într-o tigaie, topiți untul și adăugați făina, amestecând treptat cu laptele până obțineți un sos alb omogen. Adăugați sare, piper și smântână pentru gust.
  4. Într-o altă tigaie, căliți ceapa într-o lingură de ulei, apoi adăugați spanacul. Când spanacul scade, amestecați parmezanul ras și sosul alb.
  5. Pe fiecare clătită, puneți două linguri de compoziție cu spanac, presărați cu mozzarella și apoi împăturiți clătita.
  6. Așezați clătitele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coaceți-le la cuptorul preîncălzit timp de 15 minute.

Clătite americane

Ingrediente

  • 450 g de făină
  • două pliculeţe praf de copt
  • un praf de sare
  • 3 ouă
  • 6 linguri cu vârf de zahăr
  • 450 ml de lapte
  • 3 linguriţe de unt miere.

Mod de preparare

  1. Într-un castron, adăugați laptele, zahărul, ouăle, sarea și untul, apoi amestecați totul cu un mixer pentru a obține o compoziție omogenă.
  2. Într-un alt vas, amestecați făina cu praful de copt, apoi adăugați această amestec în compoziția anterioară. Mixați bine până când obțineți un aluat consistent.
  3. Încingeți o tigaie din teflon, fără a adăuga ulei.
  4. Cu ajutorul unui polonic, turnați compoziția de clătite în mijlocul tigăii. Compoziția se va extinde singură spre margini.
  5. Prăjiți clătita pe foc mic pe ambele părți până când devine aurie.
  6. Serviți clătitele cu miere sau le pudrați cu zahăr și adăugați fructele preferate pentru a le însoți.

Sursă Dreamstime

Cu apă minerală

Ingrediente

  • 500 ml apă minerală
  • 1 cană de făină
  • 1 ou întreg
  • un praf de sare.

Mod de preparare

  1. Într-un vas adânc, spargeți oul.
  2. Adăugați două linguri de făină peste ou și subțiați compoziția cu apă minerală, adăugând puțin câte puțin.
  3. Continuați adăugând făină și apă minerală până când terminați făina. Amestecați cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția.
  4. Adăugați un praf de sare și lăsați vasul la rece timp de o oră înainte de prăjirea clătitelor.
  5. Ungeți ușor o tigaie cu două picături de ulei.
  6. Turnați aluatul de clătite în tigaie astfel încât să acopere fundul acesteia.
  7. Coaceți clătita pe o parte și apoi întoarceți-o și mai țineți-o un minut până când devine aurie.
  8. Așezați clătita pe o farfurie.
  9. Clătitele se coc la foc iute și pot fi umplute cu diverse ingrediente, precum gem sau dulceață, Nutella, iaurt, fructe, brânză sau orice doriți.

Rețetă de clătite cu iaurt

Ingrediente

  • o cană de iaurt (250 ml) (se poate înlocui cu lapte bătut, sana sau kefir)
  • un ou
  • 2 linguri cu ulei
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • o cană cu făină
  • 2 linguri cu zahăr
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță praf de copt.

Mod de preparare

  1. Într-un bol, amestecați iaurtul cu oul, uleiul, zahărul și esența de vanilie.
  2. Într-un alt bol, combinați făina cu sarea, bicarbonatul și praful de copt.
  3. Turnați treptat compoziția lichidă în bolul cu făină și amestecați ușor pentru a obține un aluat omogen.
  4. Lăsați amestecul să se odihnească timp de 20 de minute.
  5. Încingeți o tigaie și adăugați câteva picături de ulei.
  6. Turnați aluatul în tigaie, cam 3 linguri sau cât este necesar în funcție de mărimea și grosimea dorită a clătitelor.
  7. Când clătita se rumenește pe o parte, întoarceți-o pentru a o rumeni și pe cealaltă parte.
  8. După ce clătita este gata, scoateți-o pe o farfurie și continuați cu restul aluatului. Păstrați clătitele una peste cealaltă pentru a le menține calde.
  9. Când toate clătitele sunt gata, umpleți-le cu dulceață sau miere și le puteți decora cu fructe proaspete, zahăr pudră și sos de ciocolată.