Trei rețete de gogoși. Una mai savuroasă decât alta. Sunt grozave, mai ales cele umplute
- Antonia Hendrik
- 15 octombrie 2023, 08:32
Trei rețete de gogoși pe care ar trebui să le faceți deoarece sunt cu adevărat reușite. Se pot face din aluat dospit sau aluat pripit. Pot fi dulci, sărate, în funcție de preferinţele fiecăruia.
Trei rețete de gogoși ca la mama acasă. Veţi spune că sunt migăloase, că durează prea mult preparatul aluatului, dospitul, coacerea, dar merită. Nu există om căruia să nu-i placă gogoșile, nu contează vârsta, aşa că ne-am gândit să vă prezentăm aceste rețete. Este de departe un desert grozav, care merită tot timpul din lume.
Rețeta de gogoși varianta simplă
Gogoșile de casă îți iau puțin timp, ai ceva de muncă ele, dar rezultatul întrece orice așteptare. Odată ce stăpânești rețeta de bază, poți să faci orice fel de gogoși: umplute, inele, glazurate etc.
Ingredientele necesare pentru gogoșile simple:
- 500 g făină albă
- 3 linguri de miere
- 1 cub de drojdie proaspătă
- 1 praf de sare
- 130 ml apă călduță
- esență de vanilie și de lămâie
- un plic zahăr vanilat
Sursa foto: Pixabay
Cum se prepară rețeta de gogoși simple:
Se dizolvă drojdia în apă călduță și o lingură de miere și adaug-o peste făina cernută, mierea rămasă, sare și arome. Frământă până ajungi la un aluat omogen și elastic. Lasă aluatul să crească într-un vas acoperit cu folie alimentară și un prosop curat de bucătărie. Când aluatul și-a dublat dimensiunea, întinde-l pe o suprafață pudrată cu făină. Taie cerculețe cu ajutorul unor forme de patiserie, apoi lasă-le 30 de minute la temperatura camerei, pentru a mai crește puțin. Pune uleiul la încins, la foc mediu. Poți verifica dacă uleiul s-a încins corespunzător, introducând coada unei linguri de lemn. Dacă se formează bule în jurul ei, înseamnă că este timpul să prăjești gogoșile. Prăjește-le în ulei încins, pe fiecare parte. După ce le-ai scos pe șervețele de hârtie, tăvălește-le prin zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.
Reţeta de gogoși pufoase cu iaurt
Această reţetă este simplă și ușor de făcut. Gogoșele practic, se prăjesc singure. Merită încercată deoarece sunt realmente speciale. Pentru rețeta aceasta aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 g iaurt grecesc gras
- 180 g făină
- 2 ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- coajă rasă de lămâie
Sursa foto: Pixabay
Cum se prepară rețeta de gogoși cu iaurt:
Într-un vas, amestecă iaurtul, ouăle, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie și sarea. Amestecă bine cu un tel, apoi adaugă făina, cernută în prealabil, împreună cu praful de copt. Încorporeaz-o, amestecând cu o spatula de silicon. Într-o tigaie, pune uleiul la încins, la foc mediu spre mic. Apoi, cu o lingură, toarnă aluat în ulei. După fiecare gogoașă, înmoaie lingura în uleiul fierbinte, pentru ca aluatul să se desprindă mai ușor. Gogoșile se vor întoarce singure, în momentul în care încep să se prăjească. Nu-ți mai rămâne decât să le scoți atunci când sunt rumene, să le scurgi pe șervete de hârtie și să le tăvălești prin zahăr pudră.
Reţeta de gogoși rapide, din aluat pripit
Se numesc astfel, pentru că, spre deosebire de alte rețete de gogoși, acestea nu au nevoie de frământare. Se mai numesc şi gogoși din aluat pripit. Pentru reţeta aceasta aveţi nevoie de:
- 2 ouă
- 250 ml lapte cald
- un plic de drojdie activă
- 500 g făină albă
- 1 linguriță de sare
- 50 g unt
- coajă de lămâie
- 1 lingură esență de rom
- 50 g stafide.
Cum se prepară rețeta de gogoși rapide:
Se dizolvă drojdia în laptele călduț. Într-un vas, adaugă restul de ingrediente, plus drojdia dizolvată și amestecă-le, cu ajutorul unui tel. Acoperă vasul cu aluat cu un prosop și lasă-l la crescut, aproximativ două ore. Încinge uleiul și, cu ajutorul unei linguri, ia bile de aluat și adaugă-le în uleiul încins. Când se rumenesc ușor, întoarce-le și pe cealaltă parte. Scoate-le pe șervete de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Tăvălește-le în zahăr pudră și servește-le calde.
Sursa foto: Pixabay
Rețeta de gogoși umplute
Sunt de nerefuzat aceste gogoşi. Sunt perfecte, aromate și pufoase. Mai ales dacă sunt umplute cu o dulceață sau un gem de casă. Pentru varianta aceasta aveţi nevoie de:
- 1 ¼ cană de lapte călduț
- 1 pachet drojdie uscată activă
- 2 ouă
- 8 linguri unt topit și răcit
- ¼ cană zahăr granulat
- 1 linguriță sare
- 4 ¼ căni de făină
- 2 l ulei vegetal pentru prăjit
- dulceață pentru umplut.
Cum se prepară rețeta de gogoși umplute cu gem sau dulceaţă
Se amestecă ușor laptele călduț cu drojdia și lasă la temperatura camerei 5 minute. Folosind un mixer cu bol fix, bate ouăle, untul, zahărul și sarea, în amestecul de drojdie. Adaugă jumătate din cantitatea de făină și amestecă, apoi repetă acțiunea cu restul de făină, până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului.
Sursa foto: Pixabay
Dacă amestecul este prea umed, adaugă, treptat, puțină făină. Frământă până când devine omogen. Unge un vas mai mare cu puțin ulei, transferă aluatul și lasă-l să crească până își dublează dimensiunea. Întinde aluatul până are cam 1,5 cm grosime, apoi taie gogoșile cu o formă rotundă de biscuiți. Acoperă gogoșile cu un prosop curat și lasă-le la crescut 50 de minute.
Încinge uleiul la foc mediu, într-un vas adânc (ideal de fontă). Adaugă cu grijă gogoșile în ulei, doar câteva în același timp. Când se rumenesc ușor, cam după 50 de secunde, întoarce-le. Scoate-le pe prosoape de hârtie. Umple-le cu dulceața preferată sau cu cremă de ciocolată. Pudrează-le cu zahăr și serviți-le repede.