Rețete de clătite cum n-aţi mai mâncat. De ce sunt atât de speciale
- Antonia Hendrik
- 14 octombrie 2023, 12:41
Rețete de clătite sunt cu adevărat multe. Se poate spune că printre deserturile preparate în casă, pe primul loc se află acest desert, care ne-au îndulcit copilăria.
Rețete de clătite pe alese, cu gem, dulceața, marmeladă, ciocolată, cu brânză, urdă, carne tocată, ciuperci sau spanac. Clătitele pot fi un desert delicios, dar și un aperitiv rapid atunci când nu știi ce să mai pui pe masă. Variantele pentru umpluturi sunt inepuizabile, ele pot fi dulci, clătite sărate, clătite de post sau clătite la cuptor. Mai jos vă prezentăm câteva rețete care merită încercate, sunt delicioase, timp să aveți cu coacerea.
Rețeta de clătite clasice
Ingrediente necesare pentru clătite clasice umplute cu gem sau dulceață, în funcție de preferinţe:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 ml de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare opțional
- 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust arome
- 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat)
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase
Sursa foto: Pixabay
Mod de preparare clătite clasice
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție pentru că veti obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie si le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn.
În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă daca vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț dacă le vreți mai groase. Apoi treceți la coacere şi umplerea lor.
Rețeta de clătite cu carne tocată și ciuperci la cuptor
Pentru prepararea delicioaselor clătite cu carne tocată și ciuperci la cuptor aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 ouă
- 300 grame de făină
- 300 ml de lapte
- 250-300 m. de apă minerală
- 3 linguri de unt topit (opțional)
- 1 praf de sare
- aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prăjit
- apa minerală, lapte sau apă simplă.
Pentru umplutură aveţi nevoie de opt clătite, 300 de grame de carne tocată (porc, vită sau pui), 1 gălbenuș proaspăt. 250 de grame de ciuperci tocate, 1 ceapă mică tocată fin, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 ardei mic verde tocat mărunt. 100 de ml. vin alb sec. 1 lingură de ulei, 30 de grame de unt, 80 de grame de smântână lichidă pentru gătit, 1 legătură de pătrunjel, sare și piper
Sursa foto: Pixabay
Mod de preparare clătite cu carne tocată și ciuperci:
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată și se amestecă totul. Insistați asupra cocoloașelor. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece. Amestecaţi insistent și energic. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos.
Umplutura: se încinge tigaia, se adaugă o lingură de ulei și imediat carnea tocată. Se amestecă bine până când carnea se deschide la culoare și nu mai are tendința să se adune în bulgărași. Se scoate carnea din tigaie. Se adaugă în grăsimea rămasă în tigaie ceapa, țelina, ardeiul și ciupercile tocate.
Se presară un praf de sare și se călește totul la foc mediu, amestecând frecvent, până când se înmoaie bine legumele. Se adaugă carnea tocată înapoi în tigaie și se toarnă și vinul. Se mai gătește pe foc iute până ce vinul se evaporă complet. Se adaugă cu sare și piper după gust și se pune într-un castron, să se răcească.
La umplutura răcorită se adaugă și gălbenușul de ou și pătrunjelul verde tocat. Apoi, în clătite se pune câte două linguri de umplutură și se rulează. Se unge un vas cu unt în care se aranjează clătitele, se împrăștie pe ele restul de unt și se stropesc cu 80 de ml. de smântână. Se dau clătitele la cuptor pentru 20-25 de minute. Clătitele devin astfel rumene pe suprafață și devin extrem de fragede.
Sursa foto: Pixabay
Rețeta de clătite cu bere și portocale
Ingredientele necesare pentru clătite cu bere și portocale:
- 150 ml lapte
- 150 ml bere
- 2 ouă
- 2 portocale
- 250 g făină
- 1 praf sare
- 30 g unt topit
- 5 linguri zahăr
- 2 linguri de apă
- 50 g unt sucul unei portocale.
Sursa foto: Pixabay
Mod de preparare clătite cu bere și portocale:
Pentru aluatul de clătite se amestecă făina cu laptele, berea, ouăle, sarea și untul topit. Amestecul se lasă o oră să se odihnească, apoi se coc clătitele într-o tigaie unsă cu unt și se păstrează la cald.
Pentru aluatul de clătite se amestecă făina cu laptele, berea, ouăle, sarea și untul topit. Amestecul se lasă o oră să se odihnească, apoi se coc clătitele într-o tigaie unsă cu unt și se păstrează la cald.
Între timp, într-o tigaie se topesc cele cinci linguri de zahăr cu două linguri de apă până se obține un caramel auriu. Se adaugă cele 50 g de unt, portocalele curăţate și feliate, cât și sucul unei portocale.
Se lasă 2-3 minute și apoi se ia sosul de pe foc. Apoi, pe fiecare clătită se pune o felie-două de portocale și sos, se împachetează/rulează și se servesc presărate cu zahăr si chiar și cu puțină dulceață de portocale.