Cele mai falsificate alimente. Le consumăm frecvent şi ne îmbolnăvesc în timp

Cele mai falsificate alimente. Le consumăm frecvent şi ne îmbolnăvesc în timpSupermarket. Sursa foto: Dreamstime

Alimentele pe care le consumăm ar trebui să fie cât mai puțin prelucrate, astfel încât să fie un „aliat” pentru sănătate, spun nutriționiștii. Cu toate acestea, unele produse pe care le consumăm sunt contrafăcute.

Cele mai falsificate alimente sunt uleiul și mierea de albine,  arată un raport al Oficiului  European de Luptă Antifraudă (OLAF). Se  estimează că aproximativ  80% din uleiul de măsline vândut în unele țări europene este diluat sau amestecat cu alte uleiuri. De cele mai multe ori, uleiul de măsline este cumpărat fără a citi eticheta cu informațiile privind țara în care a fost produs.

Alimentele contrafăcute sunt în bucătăria noastră. Cum ne dăm seama că sunt contrafăcute

miere

Sursă Foto: Arhiva EVZ

În ceea ce privește mierea de albine, cea care nu respectă standardele de calitate provine din China și Turcia.  De asemenea, mierea din Marea Britanie prezintă o rată de suspiciune de 100%,  din cauza exporturilor, menționează raportul OLAF, citat de știripersurse.ro. 

Falsificarea alimentelor a intrat în vizorul Comisiei Europene. În urma controalelor efectuate de oficialii europeni, s-a concluzionat că mierea contrafăcută este „amestecată cu zaharuri străine".  Au fost controlați e 44 de operatori, dintre care șapte au fost sancționați, informează Comisia Europeană, potrivit sursei citate.

Cele mai multe controale la producătorii agroalimentari s-au făcut în: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția, conform impact.ro.

Brânză cu ulei de palmier în loc de lapte. Cum detectăm  alimentele falsificate

Brânza românească

Sursa foto: Dreamstime

Unul dintre cele mai consumate alimente, brânza, este contrafăcută, de cele mai multe ori. Potrivit specialiștilor în industria alimentară, laptele pe care ar trebui să-l conțină acest aliment este, de fapt, ulei de palmier. Același lucru se întâmplă și în cazul produselor derivate din lapte, cum ar fi parmezanul, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Pentru a evita consumul de produse contrafăcute, nutriționiștii spun că ar trebui să citim etichetele produselor înainte de a le cumpăra, iar atunci când avem dubii, să cerem direcțiilor sanitar-veterinar și oficiilor pentru protecția consumatorilor să facă teste, controale.

„Faceți efortul să citiți etichetele cu atenție și cheltuiți pe produsele care își respectă cu adevărat promisiunea seriozității, transparenței și calității. Mai bine mai puțin și mai scump, în felul ăsta ne protejăm sănătatea și susținem producătorii cu adevărat responsabili”, menționează medicul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.