Viața la bloc. Închiderea balconulului se lasă cu amenzi și chiar proces

Viața la bloc. Închiderea balconulului se lasă cu amenzi și chiar proces Apartamente. Sursa foto: Pixabay

Închiderea balconului poate reprezenta o adevărată provocare pentru proprietarii de apartamente. În cazul locuitorilor din blocurile noi, lucrurile de acest gen sunt interzise, având în vedete că pot schimba imaginea întregii clădiri sau chiar a ansamblului rezidențial. Cu toate că o parte dintre lucrările și reparațiile la balcon se pot face fără autorizație, acest aspect devine deseori un adevărat motiv de conflict între locatari.

Viața la bloc. Ce trebuie să știe proprietarii de apartamente

Tot mai mulți proprietari de apartamente își doresc să renunțe la structura balcoanelor vechi și să le închidă. Astfel, aceștia au oportunitatea de a câștiga mai mult spațiu în interiorul locuinței, cu toate că lucrarea în sine reprezintă o adevărată provocare.

Unele lucrări de amenajare a apartamentului pot fi realizate fără autorizație. Conform unei legi din 2023, proprietarii nu mai au nevoie de astfel de avize pentru închiderea balconului.

Au obligația să trimită o notificare către primărie

Totuși, cei care au în plan astfel de lucrări trebuie să știe că au obligația să înștiințeze primăria înainte de a începe reamenajarea.

Ne puteți urmări și pe Google News
Bloc, balcon, apartamente

Apartamente. Sursa foto: Pixabay

Regula se aplică și în cazul celor care locuiesc la casă sau în mediul rural. Pentru a construi un garaj, o pergolă sau o terasă închisă, proprietarii trebuie să trimită o notificare către autoritățile locale.

Viața la bloc. Aspecte interzise ce țin de închiderea balconului

Cei care au în plan să își închidă balconul trebuie să cunoască regula esențială impusă prin lege. Prevederea îi vizează mai ales pe proprietarii care dețin apartamente la parter sau etajul 1. Aceștia pot realiza lucrarea, însă trebuie să țină cont de faptul că nu se pot extinde pe domeniul public, arată Avocat.net. Astfel, proprietarii au obligația să fie la curent cu detaliile tehnice legate de aceste lucrări.

Potrivit Legii nr. 21/2023, proprietarii pot face reparații la împrejmuiri și acoperișuri fără autorizație, în contextul în care se va păstra forma acestora, precum și materialele din care au fost executate.

Revista presei