Ce vor mânca oamenii în viitorul apropiat. Criza va aduce pe mese sortimente de care nu ați auzit

Ce vor mânca oamenii în viitorul apropiat. Criza va aduce pe mese sortimente de care nu ați auzit

Cercetătorii vor dezvolta diverse soiuri de plante, pentru a asigura mâncarea omenirii în următoarele 30-40 de ani. Cum vor arăta mesele noastre, în condițiile în care agricultura este afectată de criză și schimbări climatice.

Oamenii de știință au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea fi în meniu până în 2050. În viitor, ați putea lua micul dejun cu o banană falsă sau ați putea mânca fructe de pandanus.

Ce vor mânca oamenii în viitor

Războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva culturi comercializate la nivel mondial.

Având în vedere că 90% din calorii provin din doar 15 culturi, experții de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura o alimentație sigură pentru viitor.

Schimbările climatice sporesc riscul unor „șocuri alimentare” grave, în cazul în care culturile se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume.

Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul de la Kew, doctorul Sam Pirinon. „Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el.

Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană, conform BBC.

Pandanus

Pandanul (Pandanus tectorius) este un arbore mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.

Arborele poate tolera condiții dificile, inclusiv seceta, vânturile puternice și stropii de sare, spune dr Marybel Soto Gomez, cercetător la Kew.

"Este un aliment rezistent la schimbările climatice și nutritiv, care este, de asemenea, delicios", spune ea. "Ar fi grozav să ne diversificăm portofoliul de alimente pentru a include alimente care sunt adecvate din punct de vedere cultural, nutritive și care pot fi cultivate în condiții dificile în întreaga lume."

Dacă Pandanusul poate fi folosit în mod durabil, fără a epuiza resursele pentru populația locală, ar trebui să îl cultivăm pe scară mai largă, spune ea.

Fasole

Fasolea, sau leguminoasele reprezintă un alt „aliment al viitorului„. Acestea sunt ieftine, bogate în proteine și vitamine B și sunt adaptate la o gamă largă de medii, de la malul oceanului la pantele munților.

Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de știință.

Cereale sălbatice

Cerealele, care provin din graminee, au, de asemenea, o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii, ceea ce oferă un potențial imens pentru noi alimente.

 

Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Cultivată la nivel local ca plantă de cultură, planta poate tolera condiții uscate.

Banană falsă

Enset sau "banana falsă" este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine.

Studiile sugerează că această cultură asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume în curs de încălzire.

Ne puteți urmări și pe Google News