Aliatul lui Putin, declarație care zguduie lumea: „Războiul din Ucraina este o repetiție pentru un conflict mai mare între Rusia și NATO”

Aliatul lui Putin, declarație care zguduie lumea: „Războiul din Ucraina este o repetiție pentru un conflict mai mare între Rusia și NATO” Sursa foto: Arhiva EVZ

Aliatul lui Putin spune că războiul din Ucraina este o repetiție pentru un conflict mai mare între Rusia și NATO și o „experiență cu scopul de a învăța”. Declarația șocantă a făcut-o un profesor rus de științe politice care a susținut că războiul din Ucraina nu este altceva decât un test care permite armatei Rusiei să testeze și să compare puterea pe care o are cu cea a NATO.

Alexei Fenenko, profesor asociat la școala de politică mondială a Universității de Stat din Moscova și cercetător la Institutul de Studii de Securitate Internațională, a făcut afirmația incredibilă în timpul unui talk show de la postul de televiziune Rusia One controlat de Kremlin.

Cred că războiul din Ucraina este o repetiție pentru un posibil conflict mai mare în viitor. Ne testăm armele împotriva celor ale NATO, vom afla cât de puternice sunt armele noastre fată de ale lor. Ar putea fi o experiență bună de învățare pentru viitoarele conflicte, a adăugat el, înainte ca moderatoarea Olga Skabeyeva să intervină: „Este un experiment înfricoșător”.

Declarația ciudată nu corespunde cu realitatea din Ucraina, deoarece armata lui Vladimir Putin a suferit pierderi uriașe și sunt supuse la contraatacuri de-a lungul frontului de est în regiunile Harkov, Donețk și Lugansk.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentariul profesorului a venit în aceeași zi în care un comandant militar rus în retragere avertiza oficialii ucraineni să nu subestimeze puterea militară și economică a Rusiei.

28.700 de soldați ruși au pierit în luptă de la începutul invaziei pe 24 februarie

Raportul prezentat de oficiali ucraineni mai susține că 1.263 de tancuri rusești, 3.090 de vehicule blindate, 204 avioane, 168 de elicoptere și sute de lansatoare de artilerie și rachete au fost distruse în lupte acerbe. Deși aceste cifre nu pot fi verificate în mod independent, estimările serviciilor secrete occidentale indică numărul pierderilor de trupe rusești între 7.000 - 15.000 încă de la sfârșitul lunii martie, în timp ce o actualizare a informațiilor de săptămâna trecută de la Ministerul britanic al Apărării a spus că Putin a pierdut până la o treime din trupele sale.

Mihail Khodaryonok, fost comandant de apărare aeriană și absolvent al unora dintre școlile militare de top ale Uniunii Sovietice, a vorbit ieri la emisiunea lui Skabeyeva despre calitatea armelor rusești și s-a lăudat cu puterea armatei.

Federația Rusă nu și-a angajat încă nici măcar o zecime din potențialul său militar și economic... așa că aveți grijă ce vă doriți, domnilor. Când o țară cumpără echipamente de fabricație occidentală, uneori încetează să funcționeze sau funcționează defectuos chiar în plină luptă... armele noastre sunt diferite în ceea ce privește fiabilitatea lor, a declarat el.

Comandantul şi-a schimbat discursul despre războiul din Ucraina

Ucraina intenționează să lupte până la ultimul om și a mobilizat o armată de un milion de luptători antrenați de Occident, echipați cu un flux nesfârșit de armament modern. Poziția Rusiei pe scena mondială nu este mai bună, ne aflăm într-o izolare geopolitică deplină și oricât de mult am urî asta trebuie să admitem acest lucru, practic întreaga lume este împotriva noastră. Și din acea situație trebuie să ieșim, a adăugat Khodaryonok.

Întoarcerea bruscă cu privire la ceea ce crede despre război, a trezit suspiciuni că Khodaryonok a avut discuții dure cu Vladimir Putin în culise. Deși colonelul aparent și-a inversat percepția public negativă asupra invaziei Rusiei, el a continuat să se refere la conflict ca fiind un „război”, mai degrabă decât o „operație militară specială” sau „operațiune de demilitarizare”, așa cum preferă Putin, relatează dailymail.