LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 87. Rusia anunță că a preluat controlul deplin asupra Mariupolului din Ucraina

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Ziua 87. Rusia anunță că a preluat controlul deplin asupra Mariupolului din Ucraina Sursa foto: Vladyslav Babenko | Dreamstime.com

Război în Ucraina. Ziua 87. Pe fondul războiului necruțător din Ucraina, Ministerul Apărării ucrainean a declarat vineri că Moscova este pregătită să lanseze rachete de croazieră din Marea Neagră. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianyk, a declarat că două nave rusești cu o salvă totală de până la 16 rachete de croazieră Kalibr sunt gata de utilizare în Marea Neagră.

UPDATE 8. Rusia ar putea elimina limita de vârstă pentru soldați cu scopul de a întări armata. Înalți oficiali ruși au propus o nouă lege care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații cu contracte militare. Indicând că Moscova s-ar putea confrunta cu o lipsă de trupe. Potrivit The Guardian, doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită au introdus legea.

Această mișcare ar permite în continuare armatei să utilizeze abilitățile profesioniștilor mai în vârstă:

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, exploatarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de înaltă profesioniști. Experiența arată că devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani”, se mai arată în raport.

În prezent, persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani și străinii cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani pot încheia un prim contract cu armata rusă.

UPDATE 7. 40 de țări ale Grupului de contact al Ucrainei se vor reuni din nou pe 23 mai. Mai exact, 40 de națiuni ale Grupului de Contact al Ucrainei, conduse de secretarul american al apărării Lloyd Austin, urmează să se întâlnească din nou pe 23 mai. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat vineri că Austin va sprijini în continuare Ucraina în cadrul întâlnirii.

UPDATE 6. Imagini cu o racheta ghidată antitanc ucraineană în Rubijne în acțiune.

Work of a #Ukrainian anti-tank guided missile in #Rubizhne, #Luhansk region.

Source: 5 Kanal pic.twitter.com/Cof4nW6rca

— NEXTA (@nexta_tv) May 21, 2022

UPDATE 6. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că va vorbi astăzi, 21 mai, cu Finlanda cu privire la cererea acesteia de a adera la NATO și și-a menținut opoziția față de candidaturile Finlandei și Suediei. Erdogan le-a spus reporterilor că a discutat problema cu premierul olandez, Mark Rutte, și că în cursul zilei de astăzi va vorbi și cu Marea Britanie.

UPDATE 5. Douăsprezece persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite de bombardamentele rusești la Severodonețk , a declarat guvernatorul regional. Trupele au tras asupra unei școli din orașul de est, ucigând trei adulți. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, erau adăpostite la școală când atacul a avut loc, a declarat șeful administrației regionale de stat Luhansk, Serhiy Haidai.

Cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Lozova din regiunea Harkiv din estul Ucrainei, potrivit rapoartelor. Racheta a vizat „Casa de Cultură recent renovată” din Lozova, a spus Zelenski într-o declarație pe rețelele de socializare.

Rusia susține că oţelăria Azovstal din Mariupol este „complet eliberată”

UPDATE 4. Rusia a preluat controlul uzinei de oțel Azovstal, a anunțat vineri seară Ministerul Apărării al țării. Soldații ucraineni și-au încheiat în sfârșit apărarea locului de la Mariupol, potrivit comandantului regimentului Azov din Ucraina, Denys Prokopenko.

Într-o declarație video, el a spus că civilii și luptătorii ucraineni grav răniți au fost evacuați din fabrică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că combatanții ucraineni vor fi tratați în conformitate cu normele internaționale pentru prizonierii de război, deși mai mulți politicieni ruși de rang înalt au cerut săptămâna aceasta să fie judecați și unul a cerut executarea lor .

UPDATATE 3. Canada interzice comerţul cu bunuri de lux cu Rusia şi sancţionează alte 14 persoane. Canada a anunţat vineri interzicerea comerţului cu bunuri de lux cu Rusia şi a adăugat alte 14 persoane, printre care oligarhi, pe lista de sancţiuni impuse în legătură cu invazia rusă a Ucrainei,

Această interdicţie se înscrie în cadrul măsurilor similare luate de aliaţii săi precum Statele Unite şi Uniunea Europeană şi va contribui la atenuarea posibilităţii ca oligarhii ruşi să eludeze restricţiile de pe alte pieţe cu bunuri de lux, a indicat guvernul canadian într-un comunicat.

Interdicţia vizează atât exportul de bunuri de lux în Rusia, cât şi importul din această ţară. Include, pentru export, produse precum alcool, tutun, anumite produse textile şi îmbrăcăminte sport, bijuterii, îmbrăcăminte şi accesorii de lux şi opere de artă.

UPDATE 2. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război, potrivit News.

Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis”, a afirmat el. Zelenski a menţionat că acest lucru ar fi corect. ”Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi.

UPDATE 1. Ofensiva Armatei Ruse continuă cu atacuri furibunde în Donbas. Forțele ruse continuă ofensiva în Donbas, mai ales în zona oraşului Severodoneţk, aproape încercuit. Aici, cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentelor. Trei din ele au murit într-o şcoală unde erau adăpostiţi peste 200 de oameni, în majoritate copii.

Atacurile rachetelor continuă şi în alte părţi ale ţării. Odesa a fost din nou lovită iar două nave ruseşti din Marea Neagră ar fi gata să lanseze, în orice moment, rachete de croazieră. Şi lângă Harkov, un centru cultural abia renovat a fost distrus de o rachetă. Şapte oameni au fost răniţi, inclusiv un copil de 11 ani.

Stirea iniţială: Război în Ucraina. Ziua 87. Președintele rus Vladimir Putin spune că țara sa s-a confruntat cu un val de atacuri cibernetice din Occident pe fondul invaziei Ucrainei, dar le-a respins cu succes. Vorbind vineri membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a remarcat că „provocările în acest domeniu au devenit și mai presante, serioase și extinse”. El a acuzat că „a fost declanșată o agresiune totală împotriva Rusiei, a fost purtat un război în spațiul informațional”.

Un oficial german al Ministerului Apărării a confirmat vineri la Berlin că primele 15 tancuri Gepard vor fi livrate Ucrainei în iulie. El a declarat că ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, au fost de acord cu acest lucru într-o videoconferinţă.

Soldații ruși s-au comportat ca nişte barbari: au furat linguri, furculițe, cârlige de rufe

Satul Kutuzovka din regiunea Harkov a fost ținut captiv de ocupanți din martie până la sfârșitul lunii aprilie. Localnicii au povestit presei că ocupanții s-au comportat ca niște barbari. Soldații ruși au tras din acest sat asupra Harkovului, care se află la doar 10 kilometri distanță. Potrivit jurnaliștilor, majoritatea caselor au fost distruse sau, în cel mai bun caz, au rămas doar fără geamuri. Locuitorii nu mai au lumină sau apă, astfel că cei care au rămas în sat trebuie să adune apa de ploaie și să gătească mâncare pe grătarul din vecinătate. Acum a fost adus ajutor umanitar în sat, dar în timpul ocupației au fost nevoiți să se hrănească cu propriile provizii.

 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit public pentru prima dată despre cum au fost livrate apă, hrană și muniție apărătorilor din Azvostal. Aprovizionarea s-a făcut cu elicopterele, iar mulți piloți și-au pierdut viața.

A murit un număr foarte mare de oameni, piloții noștri. Din păcate. Oameni absolut eroici care știau că este greu, că este aproape imposibil de atins. Piloți de elicopter de multe săptămâni, știind 90% că nu se întorc... Imaginează-ți ce au făcut acești oameni. Au zburat acolo să le dea mâncare, apă, arme și au luat răniții. Am pierdut mulți piloți, a declarat Zelenski.

Rusia va pune capăt furnizării de gaz către Finlanda

Rusia va tăia furnizarea cu gaze începând cu 21 mai, după ce Helsinki a refuzat să plătească în ruble. Într-o evoluție majoră, compania finlandeză de gaze de stat Gasum a anunțat că corporația energetică rusă Gazprom i-a informat că va opri furnizarea de gaze naturale către Finlanda de sâmbătă, 21 mai.

Gasum a declarat că acum va furniza gaze naturale clienților săi din alte surse prin conducta Balticconnector din 21 mai. Decizia vine după ce Gasum a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Vladimir Putin le ordonă comandanților militari să înceapă „exercițiul nuclear de ziua apocalipsei”

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat oficialilor de la Kremlin să demareze exercițiul de evacuare în cazul unui războiul nuclear, într-o amenințare aparentă la adresa Occidentului și a Alianței. Putin a pus în așteptare avioane „de apocalipsa”, inclusiv Ilyushin Il-80 Maxdome, a declarat un canal Telegram legat de președinția rusă în mai multe afirmații tulburătoare, adăugând că fostul conducător sovietic aflat în conflict și-a mutat aliații apropiați, familia, într-un oraș subteran din Siberia, se presupune că un buncăr nuclear în Munții Altai.

Submarinele nucleare rusești (FOTO)

Putin le-a ordonat apoi comandanților săi militari și consilierilor de top să „se pregătească” pentru exerciții cu așa-numita flotă de „Kremlinuri zburătoare”, Ilyushin Il-80 Maxdomes.