Evenimentul Zilei > International > Catolicii ies în stradă să-și apere Liturghia împotriva dictaturii COVID
Catolicii ies în stradă să-și apere Liturghia împotriva dictaturii COVID

Catolicii ies în stradă să-și apere Liturghia împotriva dictaturii COVID

La Bordeaux, Nantes, Rennes, Nisa, Marsilia și Toulouse, numeroși credincioși s-au adunat duminică în fața bisericilor, cerând anularea interzicerii slujbelor.

Mai multe mii de catolici s-au strâns în toată Franța în semn de protest față de interzicerea slujbelor religioase în public, în cadrul măsurilor adoptate de guvern pentru a combate valul doi al epidemiei de COVID-19.

Grupuri de câte 200-300 de credincioși au protestat în fața bisericilor la Bordeaux, Nantes, Rennes, Nisa, Marsilia, Toulouse și Strasbourg, iar la Versailles au fost peste o mie.

Manifestanții au cerut ca serviciul religios să fie considerat „necesitate esențială”, așa cum sunt, de exemplu, magazinele cu produse de primă necesitate, scrie Le Parisien.

La Versailles, pe esplanada din fața catedralei Saint-Louis, mulțimea a alternat cânturile religioase cu slogane precum „Liturghia este esențială”.

S-au auzit de asemenea fluierături la adresa guvernului.

„Ni se spune despre necesități esențiale? Iat-o pe a noastră! Vrem Liturghie!”, a strigat una dintre organizatoarele adunării din orașul regal.

„Avem nevoie de Liturghie, nu este doar o simplă activitate, este ceva care ne hrănește spiritual”, a spus și un vorbitor de la Nisa, unde mulțimea s-a strâns lângă basilica Notre-Dame, unde un jihadist a omorât recent trei persoane.

Pentru mulți dintre manifestanți, interzicerea slujbelor în spațiul public reprezintă un atentat la adresa libertății religioase.

„Bazele Republicii înseamnă și respectul religiei fiecăruia”, a afirmat unul dintre catolicii de la Bordeaux.

Alții au atras atenția că există metode suficiente pentru a reduce riscurile sanitare: „Există mijloace pentru a filtra și a controla persoanele”, a declarat unui dintre organizatorii manifestației de la Rennes.

După această zi de mobilizare a credincioșilor, guvernul a anunțat că premierul Jean Castex și ministrul de Interne Gérald Darmanin au programat o întâlnire cu reprezentanții cultelor pentru luni.

Cu această ocazie, Conferința Episcopilor din Franța va prezenta guvernului o propunere de protocol sanitar care să permită reluarea oficierii slujbelor în biserici.

Ca de obicei, în astfel de cazuri, scena politică este divizată: în timp ce Stânga se pronunță pentru măsuri dure și interzicerea în continuare a slujbelor, Dreapta a pledat pentru reluarea acestora.