Evenimentul Zilei > International > Măcelul de la Nisa: Regimul Macron a știut că jihadiștii pregătesc atacuri împotriva bisericilor. Și nu a făcut nimic
Măcelul de la Nisa: Regimul Macron a știut că jihadiștii pregătesc atacuri împotriva bisericilor. Și nu a făcut nimic

Măcelul de la Nisa: Regimul Macron a știut că jihadiștii pregătesc atacuri împotriva bisericilor. Și nu a făcut nimic

Atentantul islamist de joi de la basilica Notre Dame din Nisa, soldat cu trei morți, a avut loc în condițiile în care ministrul francez de Interne știa de un comunicat islamist care făcea apel la atacuri în biserici.

Franța se află în doliu după atacul terorist care a avut loc joi, la biserica din Nisa, când un tunisian de 21 de ani a ucis doi bărbați și o femeie, ultima fiind decapitată cu un cuțit.

La câteva ore după primul atac, s-a înregistrat un alt atac cu cuțit la Avignon, în care, din nefericire, nu s-a înregistrat nici o victimă.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat ieri după-amiază că Franța suplimentează „de la 3.000 la 7.000 de militari pe teritoriul nostru (forțele) în cadrul Operațiunii Sentinela” pentru a apăra locașurile de cult sau școlile.

Apelul THABAT

Pe acest fond tensionat, ziarul francez Le Figaro face o dezvăluire absolut senzațională: puterea avea cunoștință încă de duminică de existența unui comunicat islamist, difuzat de agenția THABAT, „apropiată de organizația teroristă Al-Qaida”, făcând apel la „atacuri” împotriva simbolurilor creștine.

Într-o telegramă adresată prefecților, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, ceruse luarea de măsuri speciale pentru a răspunde acestui risc crescut de acte de terorism pe teritoriul Franței.

După cum precizează Figaro, această telegramă „cu difuzare restrânsă” a fost trimisă prefectului poliție, prefecților zonei de securitate și de apărare, de regiune și de departament. Inclusiv prefectului departamentului Bouches-du-Rhône, în care se află Nisa.

„Jihad individual”

Nota de avertisment expediată de ministrul de Interne subliniază că documentul islamist „face apel în mod explicit la comiterea de acțiuni vizând țara noastră în cadrul «jihadului individual»”, vorbind despre situația „legată de caricaturile profetului în ziarul Charlie Hebdo, de chestiunea purtării vălului islamic, de operațiunile desfășurate de poliție în moschei și de operațiunea militară din Mali”.

Le Figaro mai afirmă că în comunicatul agenției THABAT se sugerau chiar diferite moduri de operare, cum ar fi „atacurile cu ajutorul unei arme albe sau folosirea unei mașini-berbec pentru a intra în mulțime, în mod solitar sau constituind grupuri”.

Și mai grav este că țintele sugerate de documentul islamist erau în primul rând bisericile și alte instituții religioase creștine, lucru pe care puterea îl cunoștea.

Cu toate acestea, ziua în amiaza mare, în basilica Notre Dame de la Nisa a fost posibil un atac terorist care a ucis trei francezi.

Eșecul autorităților de a-l preveni, deși erau la curent cu planurile jihadiștilor, nu face altceva decât să-i încurajeze pe aceștia să dea și alte atacuri.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: