Într-un „mesaj de pace pentru lumea musulmană”, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian (foto) , a subliniat că Franța este „țara toleranței”, nu a „disprețului sau respingerii”.

„Nu ascultați vocile care încearcă să stârnească neîncredere. Să nu fim prinși în excesele unei minorități de manipulatori ”, a declarat el în timpul examinării bugetului ministerului său în Adunarea Națională.

Franța s-a confruntat cu un climat de furie în lumea musulmană după ce președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța nu va renunța la libertatea de expresie și de a publica, după ce săptămânalul satiric Charlie Hebdo a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, scrie 20 Minutes.

„Religia și cultura musulmană fac parte din istoria noastră franceză și europeană, o respectăm”, a continuat șeful diplomației franceze, adăugând că „musulmanii aparțin de drept comunității noastre naționale”, ceea ce le garantează libertatea de cult.

„Nu putem accepta aceste campanii de dezinformare și manipulare, deoarece au ca scop distorsionarea și disimularea acestor realități”, a adăugat Le Drian, referindu-se la acuzațiile că Franța îi discriminează pe musulmani.

„Cuvintele și acțiunile au consecințe, care îi fac responsabili pe făptașii lor”, iar „Franța nu uită niciodată”, a spus el, fără a numi totuși vreun grup sau țară anume.

Franța și Emmanuel Macron au fost de câteva zile subiectul unor atacuri verbale virulente în Turcia, în special inițiate de liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.

„Nu vom compromite niciodată valorile umaniste ale libertății și modelul nostru de democrație și pluralism”, a subliniat în continuare șeful diplomației de la Paris.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE