RAI NEWS: Erdogan „inflamează” lumea musulmană: „Parisul urăște Islamul, Macron vrea noi cruciade”

RAI NEWS: Erdogan „inflamează” lumea musulmană: „Parisul urăște Islamul, Macron vrea noi cruciade”

„Am auzit că revista, care a publicat caricaturi urâte și imorale” împotriva profetului Mahomed în Franța „acum mă ia în vizor”, „nu m-am uitat la caricatură”, ca să nu dau importanță „unor astfel de publicații imorale”, a afirmat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care se răzvrătește împotriva publicării unei caricaturi pe coperta revistei „Charlie Hebdo”, în care este desenat cu intenția de a ridica fusta unei femei care poartă un costum islamic.

Erdogan reiterează că „opunerea la atacurile împotriva profetului nostru” Mahomed „este o chestiune de onoare”: „Nu este nimic de spus despre acești ticăloși. Mânia mea nu se datorează atacului injust împotriva persoanei mele, ci jignirilor împotriva profetului”.

Apoi, atacă Franța și vorbește despre o „revenire la barbarisme” în Europa: „Sunt convins că se vor îneca în ura față de Islam și față de Turcia, pe care au alimentat-o. Estedemonstrația că Europa se întoarce la barbarisme. Observăm că ura față de Islam, musulmani și profet se răspândește ca un cancer printre politicienii europeni”, spune Erdogan, respingând din nou apropierea dintre Islam și violență, deoarece: „Un musulman nu poate fi terorist, un terorist nu poate a fi musulman”.

Erdogan este supărat pe Emmanuel Macron și pe Angela Merkel. „Franța și Europa nu merită politicieni precum Macron și cei care împărtășesc mentalitatea sa, care nu fac altceva decât să semene ură” și „ar dori să reînvie cruciadele” împotriva Islamului, spune Erdogan, adăugând că „cancelarul Merkel nu a știut să-mi explice de ce au intrat 100-150 de polițiști în moscheea Mevlana din Berlin la ora rugăciunii, în zori”, în timp ce „țara noastră are 435 de biserici și sinagogi, care se află sub protecția statului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi nu am împiedicat niciodată religia nimănui și nici nu o vom face”, asigură Erdogan, în timp ce în Germania „credința și identitatea a milioane de turci au fost compromise”.

Între timp, Procuratura Generală de la Ankara a deschis o procedură judiciară, punând revista satirică franceză „Charlie Hebdo” sub anchetă pentru caricatura președintelui Recep Tayyip Erdogan pe coperta noii sale ediții, lansată miercuri. Președinția a informat că intenționează să întreprindă „acțiunile judiciare și diplomatice  necesare”.

Marți, avocatul lui Erdogan a depus deja o plângere la aceeași Procuratură din capitala Turciei împotriva liderului extremei drepte olandeze, Geert Wilders, pentru o altă caricatură a sa, publicată pe Twitter.

Între timp, Franța a anunțat că este în favoarea impunerii de sancțiuni UE la adresa Turciei, informează un ministru din Guvernul de la Paris.

Caricatura publicată miercuri de revista satirică franceză „Charlie Hebdo” a stârnit furia președintelui turc. Erdogan este înfățișat în boxeri și cu o cutie în mână, în timp ce ridică fusta unei femei cu văl.

Controversa dintre liderul turc și „Charlie Hebdo” are loc de ceva timp. Erdogan a acuzat ziarul francez că a republicat caricaturi despre Mahomed și de zile întregi este protagonistul unei polemici foarte dure cu Emmanuel Macron privind libertatea de exprimare și rolul Islamului în Europa.

O controversă care s-a intensificat, în special, după decapitarea profesorului de franceză Samuel Paty, care a fost ucis pentru că arăta caricaturile lui Mahomed publicate de revistă. Președintele turc a mers până acolo încât a speculat că Macron ar putea avea probleme de sănătate mintală, provocând un val de indignare în toată Europa, precum și rechemarea ambasadorului francez de la Ankara.

Noua copertă aruncă benzină pe foc. Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan a condamnat-o printr-o postare pe Twitter: „Condamnăm cu cea mai mare fermitate cea mai recentă ediție a revistei franceze „Charlie Hebdo”, care nu are respect pentru nicio credință, nicio sacralitate și niciun principiu.

Obiectivul acestor publicații fără moralitate și decență este de a semăna ură și ostilitate”.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR