Evenimentul Zilei > Actualitate > Informația care bulversează omenirea. De când circulă, de fapt, COVID -19
Informația care bulversează omenirea. De când circulă, de fapt, COVID -19

Informația care bulversează omenirea. De când circulă, de fapt, COVID -19

Noi informații apar în legătură cu apariția COVID -19, care a afectat întreaga Planetă. Potrivit ultimelor studii, acesta ar fi apărut încă din luna septembrie a anului trecut.

Virusul SarsCov2 circula în Italia încă din septembrie 2019, deci cu mult înainte de ceea ce se credea până acum. Confirmarea a venit dintr-un studiu realizat de Institutul Oncologic din Milano și Universitatea din Siena, studiu condus de directorul științific Giovanni Apolone şi publicat în Tumori Journal.

Analizând eșantioanele a 959 de persoane, toate asimptomatice, care au participat la screening-uri pentru cancer pulmonar în perioada septembrie 2019 și martie 2020, s-a descoperit că 11,6% (adică 111 din 959) dintre acești oameni aveau anticorpi împotriva coronavirusului, dintre care 14% deja în septembrie, 30% în a doua săptămână din februarie 2020, majoritatea persoanelor (53,2%) fiind din regiunea Lombardia.

Pe dea altă parte, autoritățile italiene anunță că cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus din Italia a intrat într-o „dezaccelerare” care încă nu este stabilizată, dar care demonstrează că măsurile impuse funcţionează.

Italienii anunță că au frânat pandemia

Preşedintele Consiliului Superior al Sănătăţii, Franco Locatelli, a explicat vineri la o conferinţă de presă că pentru a patra zi consecutiv s-a observat o scădere a numărului de internări la terapie intensivă şi o contractare a indicelui de transmitere a virusului.

„Acest lucru arată că strategia aplicată funcţionează şi că există o dezaccelerare, care evident trebuie confirmată”, a spus el.

Această frânare a avansului pandemiei nu înseamnă totuşi o descreştere a curbei, a avertizat totuşi preşedintele Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro. „Numărul contagierilor este încă semnificativ şi prin urmare nu trebuie să lăsăm garda jos”, a insistat el.

La rândul său, directorul Departamentului pentru Prevenţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Gianni Rezza, a vorbit despre „o aparentă tendinţă de diminuare” a ratei de transmitere a virusului, dar a precizat că trebuie să treacă încă două săptămâni pentru a putea confirma acest lucru.

Italia a înregistrat între joi şi vineri 40.902 noi contagieri, un nou record de la declanşarea pandemiei, deşi în prezent se fac mai multe teste şi a raportat 550 de decese într-o singură zi. Sunt cifre foarte înalte care dovedesc viteza cu care avansează virusul, având în vedere că la sfârşitul lunii septembrie se înregistrau 2.000 de cazuri pe zi.

Pentru a frâna răspândirea virusului, guvernul a decretat – în principiu până la 3 decembrie – o interdicţie de circulaţie la nivel naţional între orele 22:00 şi 5:00, a restrâns programul de funcţionare a restaurantelor şi a închis cinematografele, teatrele, sălile de sport şi piscinele.

Obiectivul executivului este de a frâna pandemia în întreaga ţară până în luna decembrie pentru a salva sărbătorile de Crăciun.