Evenimentul Zilei > Actualitate > Semnele de îngrijorare pentru un asimptomatic. La ce trebuie să fie atent un pacient COVID
Semnele de îngrijorare pentru un asimptomatic. La ce trebuie să fie atent un pacient COVID

Semnele de îngrijorare pentru un asimptomatic. La ce trebuie să fie atent un pacient COVID

Un pacient asimptomatic, bolnav de COVID - 19, aflat în izolare la domiciliu, trebuie să fie atent la numărul de respirații pe minut și la nivelul de oboseală, semne care pot indica o agravare a bolii.

Medicii avertizează că nivelul de saturație a oxigenului din sânge este unul dintre indicatorii care arată dacă starea unui pacient confirmat cu COVID-19, chiar și asimptomatic, se înrăutățește. Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a explicat că există dispozitive sau chiar aplicații pentru telefon cu ajutorul cărora un pacient își poate monitoriza acest indicator. Potrivit spuselor sale, oricine își poate achiziționa un pulsoximetru – dispozitiv care se prinde pe deget și care măsoară nivelul de oxigen din sânge.

Beatrice Mahler a precizat că un pacient trebuie să se alarmeze atunci când saturația scade sub 93 la sută și când pulsul crește peste 100.

Chiar și fără aceste dispozitive, potrivit spuselor sale, pacienții au la dispoziție și alte mijloace prin care cineva își poate verifica respirația și, în caz de nevoie poate solicita intervenția ambulanței.

„În primul rând, temperatura. Însă o temperatură înaltă, chiar și de 39 de grade, nu înseamnă un risc de evoluție severă a bolii. Un parametru care însă poate să indice o eventuală evoluție nefavorabilă este numărul de repirații într-un minut. În mod normal trebuie să avem 18 respirații într-un minut. Când deja numărul de respirații ajunge la 30, avem deja o problemă care să ne facă să chemăm ambulanța la domiciliu și să mergem la primul spital”, a spus medicul Beatrice Mahler, conform Digi24.

Mare atenție la oboseală

Medicul a mai spus că, pacienții trebuie să fie atenți la oboseală și să-și facă griji atunci când nu mai pot face activități simple fără să simtă nevoia de odihnă.

„Un semnal de alarmă este atunci când începem să facem cu dificultate anumite activități simple, de exemplu o deplasare de 100 de metri. Sigur, dacă trebuie să stăm izolați în casă, nu avem cum să parcurgem 100 de metri, însă procesul simplu de îmbrăcare și de dezbrăcare pe care îl realizăm acasă s-ar putea face cu o dificultate mult mai mare și respirăm mult mai greu. Avem nevoie de timp să ne odihnim după ce ne îmbrăcăm sau după ce ne dezbrăcăm”, a mai spus Beatrice Mahler, conform sursei citate.

Potrivit spuselor sale, infecția cu noul coronavirus afectează mai întâi plămânii, iar o scădere a saturației de oxigen din sânge sub 93% indică faptul că boala evoluează și că trebuie să apelăm la ajutorul medicului.

„Deci, o saturație scăzută, sub 93, înseamnă telefon la 112 și prezentarea rapidă la un spital, pentru că nevoia de oxigen din acel moment trebuie să fie acordată și trebuie să fie permanent”, a subliniat dr. Mahler.

Acest lucru arată că organismul nu mai primește suficient oxigen, organele interne vor avea de suferit, iar starea de sănătate se va degrada rapid.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: