Leguma pe cale de dispariție. Este nelipsită din meniul zilnic al românilor

Leguma pe cale de dispariție. Este nelipsită din meniul zilnic al românilorCartofi. Sursa foto: Pixabay

Cartofii sunt pe punctul de a dispărea din România. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), ne confruntăm cu cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii opt ani.

Cartofii devin un lux, iar consumul crește

Scăderea constantă a producției, plus un consum intern în creștere, exercită o presiune considerabilă asupra fermierilor și asupra pieței locale. Anul trecut, producția de cartofi de toamnă a atins doar 1,58 milioane de tone, înregistrând o scădere de 262.200 de tone față de 2022, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Din cauza deficitului, România a fost obligată să importe 643.000 de tone de cartofi pentru a satisface întreaga cerere. Nu doar că producția de cartofi a scăzut, dar și randamentul mediu a fost afectat. Conform datelor, randamentul a scăzut de la 16.219 kg/hectar în 2022 la 14.164 kg/hectar în prezent.

Mai exact, deși producția a scăzut, consumul intern de cartofi continuă să crească. În 2023, acesta a ajuns la 2,461 milioane de tone, cu 57.000 de tone mai mult față de 2022. Dintre acestea, 1,953 milioane de tone au fost destinate consumului uman, ceea ce reprezintă 79,4% din totalul consumului.

Cartofi

Cartofi. Sursa foto: Pixabay

Culturile de cartofi scad în fiecare an

În ultima perioadă, suprafețele dedicate cultivării cartofilor au început să scadă. Dacă în 2014 România dispunea de peste 198.500 de hectare pentru această cultură, în 2023 numărul acestora a ajuns la doar 16.000 de hectare.

Experții din domeniul agricol oferă o explicație pentru aceste schimbări recente. Se pare că reducerea randamentului se datorează, pe de o parte, absenței sistemelor de irigație, iar pe de altă parte, creșterii costurilor în agricultură.

Experții afirmă că agricultura se confruntă cu o perioadă complicată, care ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului acestui sector. Totuși, situația ar putea fi remediată prin implementarea unor măsuri eficiente.

Cartofii ar putea fi foarte scumpi

Reducerea producției de cartofi ar putea fi corectată prin concentrarea pe investiții în tehnologii agricole, oferirea de subvenții pentru fermieri și promovarea practicilor agricole durabile. Odată ce aceste soluții vor fi implementate, criza de pe piața cartofului ar putea fi evitată.

Cartofii, un aliment esențial pentru români, ar putea să devină tot mai costisitori dacă scăderea producției nu este stopată, informează revista-ferma.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News