Cum salvezi mâncarea prea sărată. Metodele simple folosite de bucătarii cu experiență
- Ramona Rotaru
- 27 ianuarie 2024, 20:10
Prepararea oricărui fel de mâncare necesită timp. În unele cazuri se întâmplă să scapi mai multă sare decât este necesar, însă nu trebuie să îți faci griji că ai muncit degeaba. Există câteva trucuri simple care te vor ajuta să salvezi situația. Chiar și bucătarii cu experiență apelează la ele atunci când gustul preparatului nu este perfect.
Mâncarea prea sărată nu trebuie aruncată. Există mai multe metode prin care poți salva preparatul. Bucătarii cu experiență folosesc diferite trucuri pentru ca mâncarea să aibă gustul perfect. Indiferent dacă preparatul este sărat, picant, acru sau prea dulce, există variante care pot schimba gustul.
Ce să faci dacă ți-a ieșit mâncarea prea sărată
Este descurajant să descoperi că, după ce ai petrecut mai multe ore în bucătărie, ți-a ieșit mâncarea prea sărată. Primul impuls este să o arunci, însă există anumite metode care te ajută să salvezi preparatul. Ele sunt simple și la îndemâna oricui.
Un truc pe care îl folosesc și bucătarii cu experiență este diluarea mâncării. Această metodă este folosită în cazul preparării supelor, tocanelor sau sosurilor. Pune apă peste preparat și mai lasă-l puțin pe foc. În cazul acestor preparate poți salva situația și adăugând anumite legume.
Mâncarea prea sărată poate fi reparată cu ajutorul unui cartof. Taie cartoful în bucăți mici și adaugă-l în mâncare, dacă preparatul permite acest lucru. Dacă felul de mâncare pregătit nu include cartofi, pune câteva bucăți mai mari, pe care apoi le înlături. El va acționa ca un burete pentru sare. Nu îl lăsa prea mult timp la fiert pentru că poate absorbi și alte arome.
Alte ingrediente care pot tempera gustul sărat
În cazul unei supe sau a unei ciorbe, poți adăuga amidonuri. Orezul sau tăițeii pot absorbi sarea. O altă variantă este sucul de lămâie sau oțetul, amestecate cu puțin zahăr. Aciditatea și dulceața vor ajuta la a acoperirea gustului sărat. Bucătarii cu experiență spun că orice preparat poate fi salvat cu ajutorul aromelor opuse.
Mâncarea prea sărată poate fi salvată și prin adăugarea unui component cremos. Smântâna sau laptele de cocos ajută la temperarea gustului sărat. Această metodă poate fi folosită la sosuri pentru paste, pentru curry sau orice alt preparat care permite adăugarea lactatelor.
Mâncarea prea sărată sau prea condimentată poate fi salvată
Mâncarea prea sărată poate fi reparată cu câteva ingrediente care se găsesc în toate bucătăriile. La fel de ușor este să salvezi și o mâncare care a ieșit acră. Aceasta poate fi reparată cu ajutorul îndulcitorilor, cum ar fi zahărul sau mierea. Ele diminuează și aciditatea din ciorbe.
Aciditatea sau amărăciunea dintr-un preparat pot fi diminuate cu bicarbonat de sodiu. Adăugarea unei cantități mici din acest preparat poate neutraliza gustul. Acest truc poate fi folosit în cazul salatelor sau a sosurilor cu roșii.
Mâncarea iute, la fel ca și mâncarea prea sărată, poate fi salvată cu ajutorul aromelor opuse. Dacă preparatul a ieșit prea iute, adaugă puțin zahăr sau miere. Asigură-te că folosești cantități mici, pentru ca preparatul să nu se transforme într-un desert. Un alt mod în care poți calma iuțeala este să servești preparatul cu smântână sau cu iaurt. Lactatele și alimentele bogate în amidon ajută la difuzarea gustului iute sau sărat, potrivit ProTV.