Produsele tradiționale din România, în topul celor mai apetisante mâncăruri
- Antonia Hendrik
- 3 ianuarie 2024, 10:17
Produsele tradiționale au pus România în topul „Atlasul Gustului”. Toate preparatele au fost alese de peste 40.000 de experți culinari și, dintre ele, amintim varza a la Cluj, mititeii sau ciorba de pește din Dobrogea.
Produsele tradiționale au pus România în topul „Atlasul Gustului”, care fost lansat în această toamnă. Este o enciclopedie a produselor și preparatelor locale din toată lumea. Topul realizat de Atlasul Gustului prezintă mâncărurile pe placul oamenilor de pretutindeni. Această enciclopedie de arome a realizat catalogul virtual pe baza recenziilor specialiștilor și a părerilor clienților autohtoni.
Produsele tradiționale au pus România în topul „Atlasul Gustului”
Potrivit experţilor internaţionali, borşul de peşte este produsul local care trebuie neapărat încercat. Administratorii de cherhanale spun că pe listă ar trebui să fie inclus şi storceagul, o ciorbă din care nu ar trebui să lipsească bucăţi de morun, nisetru sau păstruga.
În clasamentul anual a luat în calcul și părerile turiștilor, aşa am ajuns în primele 30 de locuri. Mai exact, România ocupă locul 29. Iar pe primele trei poziții se află Italia, Japonia și Grecia.
Când vine vorba de preparatele tradiționale românești cei mai mulți au votat ciorba rădăuțeană. Supa este pe primul loc, fiind cea mai apreciată mâncare.
Produsele tradiționale au pus România în topul „Atlasul Gustului”. Sursa foto: Pixabay
Sarmalele, în topul preferinţelor străinilor
În plus, printre produse apreciate de străini se mai află bulzul, salamul de Sibiu, babicul, cașcavalul afumat, fasolea bătută și papanașii. Nu sunt uitate ciorba de fasole cu afumătură și telemea de Ibănești.
Produsele tradiționale româneşti. Şi Bucureştiul apare pe harta gustului cu micii. În atlas găsim şi cârnaţii de plescoi din judeţul Buzău. Şi varza a la Cluj, un preparat autentic din Transilvania, apare în atlas.
Mici pe grătar. Sursa foto: Pixabay
Toate aceste preparate reprezintă o combinație de tradiție, pasiune culinară și ingrediente locale de calitate. Datorită acestor feluri de mâncare tradiționale turiștii de pretutindeni ajung în România an de an în număr tot mai mare.
Produsele tradiționale incluse în trecut în Atlasul Gustului
Magiunul de prune de la Topoloveni nu a fost inclus de această dată în clasamentul realizat de experții internaționali. Din fericire, produsele românești îi îndeamnă pe oameni să viziteze țara noastră și prin prisma bucatelor.
„Sunt unii care caută destinaţii în funcţie de acest subiect. În general, lucrurile pe care le apreciază în România, în top 3, este mâncarea, diversitatea ei şi gustul mâncării”, a spus organizatorul unui târg de turism.