Micile secrete ale celui mai bun mujdei. Merge cu foarte multe mâncăruri și le transformă spectaculos
- Simona Suciu
- 23 octombrie 2022, 09:59
Mujdeiul de usturoi este nelipsit din bucătăria românilor. De-a lungul timpului rețeta clasică a fost modificată în funcție de zonă, dar și de preferințele culinare. Pe lângă ingredientele clasice se poate adăuga smântână, verdețuri sau roșii.
Mujdeiul de usturoi este sosul preferat al românilor și se potrivește perfect cu nenumărate preparate. Se știe că usturoiul face minuni pentru sănătate. Este un antibiotic și antiinflamator natural. Ajută la tratarea infecțiilor respiratorii, îmbunătățește funcția ficatului și scade tensiunea.
Mujdeiul clasic conține doar trei ingrediente, dar de-a lungul timpul acest sos a fost reinventat. În Oltenia, se adaugă adeseori oțet și mărar, în Transilvania, se adaugă smântână, oțet sau lămâie, iar în Dobrogea, se adaugă roșii și ardei iute.
Rețetă simplă
Cea mai importantă parte a oricărei rețete de mujdei este pasta de usturoi. Pentru a o prepara aveți nevoie de două căpățâni de usturoi, o linguriță sare, două linguri de ulei de floarea soarelui și câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet. Usturoiul se taie bucăți și se presară cu sare. Apoi se pisează până devine pastă. Se adaugă uleiul, puțin câte puțin și se amestecă până când compoziția de omogenizează bine. La final se adaugă oțetul sau lămâia.
Pentru a realiza mujdeiul clasic este nevoie de pasta de usturoi, 300 de ml de apă plată sau minerală și pătrunjel verde tocat. Apa se toarnă încet peste pasta de usturoi și apoi se adaugă pătrunjelul.
Dacă vreți un mujdei cu adevărat cremos puteți folosi 250 de ml de smântână sau iaurt gras. Aceasta se adaugă peste pasta de usturoi și se amestecă până când compoziția se omogenizează.
Rețete mai deosebite
Dacă doriți să preparați mujdeiul tip maioneză, pe lângă pasta de usturoi aveți nevoie de o linguriță de muștar, 60 – 80 ml de ulei și o linguriță de oțet sau zeamă de lămâie. Pasta se usturoi se freacă bine cu muștarul, iar apoi se adaugă treptat uleiul exact ca la maioneza clasică. La final se adaugă oțetul sau zeama de lămâie.
Un mujdei mai deosebit este cel cu roșii coapte. Aveți nevoie de pasta de usturoi, patru roșii cherry, pătrunjel verde sau mărar și două linguri de apă minerală. Roșiile se coc pe plită, se decojesc, se toacă mărunt și se adaugă peste pasta de usturoi. Apoi se toarnă apa minerală. Puteți folosi ulei de măsline în locul apei. La final se pune verdeața. Cei care preferă mâncarea picantă pot adăuga și ardei iute, potrivit fanatik.ro.