Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
- Iulia Moise
- 5 februarie 2025, 16:12

Când faci cartofi prăjiți, scurtăturile obișnuite includ cumpărarea de cartofi prăjiți extra crocanți din congelator sau folosirea unei friteoze fără ulei. Dar pentru un gust adevărat, căutarea unei scurtături va sabota acel contrast textural irezistibil pe care îl iubim la cartofii prăjiți. L-am consultat pe Guillaume Thivet, Chef Executiv la Grand Brasserie din New York, despre tehnica rapidă pe care nu ar trebui să o încerci niciodată dacă vrei cartofi prăjiți perfect executați.
Supraaglomerarea tigăii duce la înmuierea cartofilor
Când l-am întrebat care este cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii cu cartofii prăjiți făcuți acasă, Chef Thivet a răspuns: „Gătirea tuturor cartofilor prăjiți deodată și până la capăt. Trebuie să-i gătiți în loturi mici și apoi să-i răciți pentru a le obține perfect crocante".
Supraaglomerarea tigăii are același efect dezastruos ca supraaglomerarea unei tigăi pentru sote: mâncare moale și plină de apă. Dacă arunci o cantitate mare de cartofi prăjiți în tigaie, vei reduce temperatura uleiului prea mult, ceea ce împiedică rumenirea și poate face ca cartofii prăjiți să se lipească între ei.
În plus, temperaturile scăzute ale uleiului și supraaglomerarea vor duce la o gătire neuniformă, lăsându-vă cu cartofi prăjiți cruzi sau parțial cruzi.
Cartofii prăjiți necesită prăjiri dublă
Șeful Thivet subliniază, de asemenea, importanța răcirii cartofilor prăjiți, dar acest lucru nu înseamnă răcirea lor după ce au terminat de prăjit.
Cartofii prăjiți necesită prăjire dublă — și uneori triplă — pentru cele mai crocante rezultate. Vrei să răcești cartofii prăjiți între prima și a doua prăjire, astfel încât amidonul și umiditatea să se solidifice pe exteriorul lor pentru a crea o crustă crocantă și un interior pufos.
Mai multe sfaturi pentru cartofi prăjiți crocanți de casă
Chef Guillaume Thivet crede că cea mai mare greșeală pe care o faci apare în timpul procesului de prăjire, dar erorile pot apărea cu mult înainte de asta. Adesea, o greșeală pe care o fac oamenii atunci când pregătesc cartofi prăjiți acasă este să nu înmoaie cartofii în timpul etapei de pregătire.
Indiferent de tipul de cartofi prăjiți pe care îi faci, plasarea cartofilor proaspăt tăiați într-o baie de apă rece îi menține proaspeți și eliberează excesul de amidon și zahăr care împiedică rumenirea în friteuza cu ulei. Puteți stoarce puțin suc de lămâie în apă pentru a vă asigura că cartofii nu se rumenesc.

Tigaie cartofi prăjiti / sursa foto: dreamstime.com
Cartofii russet sunt cei mai buni pentru prăjit; chiar și McDonald's folosește trei tipuri diferite de cartofi russet pentru celebrele sale cartofi prăjiți.
Avantajul coșului pentru prăjit cartofi
Deși o friteuză este cu siguranță utilă, poți folosi o oală olandeză sau o tigaie din fontă pentru a prăji porții mici de cartofi prăjiți la fel de bine. Singurul avantaj al unui coș pentru prăjit este că poți agita cartofii prăjiți în timpul gătitului pentru a te asigura că devin crocanți și nu se lipesc între ei.
Răcirea cartofilor prăjiți între prima și a doua prăjire este crucială pentru crocanță, dar ar trebui să-i condimentezi cât sunt fierbinți. Uleiul fierbinte de pe cartofii prăjiți proaspăt scoși din friteuză va ajuta orice condiment pe care îl aveți în minte să se lipească de ei, potrivit tastingtable.com.
Asigurați-vă că asezonați cartofii prăjiți deasupra unei farfurii, tăvi sau foi de copt căptușite cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei și a prinde condimentele în exces.