Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară

Cei mai buni cartofi prăjiți din lume. O inovație culinară Sursa foto: Arhiva EVZ

Un celebru bucătar, care a luat stele Michelin, a explicat cum se fac cei mai gustoși cartofi prăjiți. I-a luat 3 ani să găsească o rețetă perfectă.

Heston Blumenthal, considerat unul dintre cei mai buni chefi din lume, a inventat rețeta perfectă de cartofi prăjiți. El a început să lucreze la rețetă în 1992, iar preparatul a fost introdus în meniul restaurantului său cu stele Michelin, Fat Duck, abia în 1995. Acesta a folosit tehnica gătirii triple pentru a avea un cartof cu o crustă crocantă ca sticla și interior moale.

O inovație culinară

Bucătarul a spus că această rețetă este o inovație culinară și că a dat cartofilor prăjiți „o nouă viață“. Tehnica gătirii triple constă în trei etape de gătire: una de fierbere și două de prăjire. Soiul de cartofi, uleiul și vasul sunt foarte importante. Heston Blumenthal recomandă soiuri precum Arran Victory și Maris Piper.

Cum se prepară cea mai bună rețetă de cartofi prăjiți

După curățare și tăiere, este foarte important să fie spălați foarte bine, pentru a îndepărta amidonul. Bucătarul a mai spus că vasul trebuie să fie antiaderent (fontă, inox) și încăpător. Uleiul cel mai bun pentru prăjire este cel de floarea soarelui, rapiță sau arahide. Este indicat să folosiți și un termometru de bucătărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cartofii se pun la fiert în apă cu puțină sare, la foc foarte mic, astfel încât lichidul să se încălzească lent. După 10-20 de minute, când apa e pe punctul de a da în clocot, cartofii trebui scurși, lăsați la răcit, apoi puși la congelator o oră. Acest pas are rolul de a reduce umiditatea din legume. Cartofii sunt prăjiți în tranșe mici, într-un vas încăpător, la 130 °C, 5 minute, până ce capătă o crustă aurie.

Au mai rămas doar câțiva pași

Se lasă din nou la scurs, într-o sită, apoi se congelează încă o oră pentru a îndepărta orice urmă de umiditate. Mare atenție la a doua prăjire. Aceasta se face la 180 °C, 7 minute, până ce cartofii devin rumeni și crocanți. Apoi, se scurg, se presară sare și sunt gata de servire. Asta este tot. Nu trebuie să mergeți până la restaurantul lui Heston Blumenthal pentru a mânca această rețetă delicioasă, potrivit BBC.