Consilierul guvernamental ION a fost retrogradat. Robotul AI a primit alte atribuții

Consilierul guvernamental ION a fost retrogradat. Robotul AI a primit alte atribuții Robotul ION. Sursa foto: INQUAM_Photos

Consilierul ION, al fostului premier Nicolae Ciucă, bazat pe Inteligență Artificială, a fost retrogradat și pus să ofere informații utile despre cum își pot schimba cetățenii cărțile de indentitate. Inițial, rolul lui ION a fost de a informa Guvernul, în timp real, cu privire la problemele și propunerile românilor.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării și Digitalizării, a dezvăluit ce se întâmplă cu ION, consilierul guvernamental bazat pe Inteligență Artificială. ION a fost dezvoltat de o echipă formată din specialiști în AI,  experții academici, profesori, dar și experți din industria IT. El a fost lansat la începutul lui martie 2023 și a primit rolul de „consilier” al premierului Nicolae Ciucă.

Bogdan Ivan despre retrogradarea lui Ion

După rotativa guvernamentală, Marcel Ciolacu, a renunțat la serviciile robotului ION. Acum, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, susține că robotul AI nu mai oferă informații despre problemele românilor. Rolul său va fi acela al unui operator de call center. ION va oferi răspunsuri, celor care le solicită, despre cum să-și schimbe cărțile de identitate.

„Robotul ION se updatează şi trece într-o etapă mult mai utilă pentru români şi tinerii care l-au generat sunt extraordinari. Lucrăm acum la un modul în care folosind modelul Chat GBT să vină cu răspunsuri practice legate de asistenţa pentru reînnoirea documentelor”, a declarat Bogdan Ivan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Digitalizării a dat ca exemplu situația în care un cetățean dorește să afle ce trebuie să facă dacă îi expiră cartea de identitate. ION îi va prezentat opțiunile pe care le are la dispoziție.

„Dau un exemplu foarte simplu. Vei putea să îl întrebi pe robotul ION direct de pe telefon: «mi-a expirat buletinul ieri, sunt din Sectorul 6, ce trebuie să fac?». Iar robotul ION o să răspundă: «online faci programare pentru reînnoirea buletinului după care te deplasezi fizic pe strada X la serviciul de înnoire a documentelor între ora 8 – 14 la ghişeul 3»”, a afirmat Bogdan Ivan la Digi 24.

Robotul ION, prezent la conferință sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Robotul ION în serviciul lui Nicolae Ciucă

Aplicația bazată pe Inteligență Artificială a intrat în serviciul guvernului pe 1 martie 2023. Fostul premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, în debutul unei şedinţe de Guvern, declarând că este primul consilier onorific al prim-ministrului care foloseşte inteligenţă artificială.

„Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială. Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, spunea la vremea respectivă Nicolae Ciucă.

GPT este un sistem bazat pe inteligenţa artificială (AI) capabil să genereze cuvinte și imagini descriptive la comenzile scrise ale unei persoane. Cea mai nouă versiune a acestui program este GPT-4 în variantă plătită, iar anterior versiunea gratuită a fost GPT 3.5. Un chatbot este o aplicaţie software concepută pentru a imita o conversaţie de tip uman pe baza indicaţiilor utilizatorului.

Bogdan Ivan

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Sursa Foto -Facebook

Bogdan Ivan spune că funcționarii buni vor rămâne și după digitalizare

În acest context, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut o serie de comentarii cu privire la viitorul funcționarilor publici. El a declarat că aceștia vor rămâne în sistem după finalizarea procesului de digitalizare.

„Dar vreau să fie foarte clar oamenii buni nu vor fi înlocuiţi de noile tehnologii. Dar în schimb dacă este cineva ca efectiv nu se poate adapta acestor schimbări şi folosirii noilor tehnologii, primul pas este să faci cursuri de formare, să îi dai aceste abilităţi prin poate să aducă o plus valoare mai mare actului administrativ.

Dacă nu îşi va dori să facă acest lucru este evident că nu vei putea să mergi înainte şi să modernizeze România cu oameni care nu îşi doresc acest lucru, care vor să facă în continuare situaţiile financiar-contabile cu creionul chimic pe hârtie, urmând să dea unui coleg mai tânăr respectivele planşe, iar colegul mai tânăr să stea să introducă manual datele într-un calculator, într-un soft. Este evident că trebuie să ne schimbăm, dar vreau să fie foarte clar, oamenii buni nu vor fi înlocuiţi niciodată de maşini”, a explicat Bodgan Ivan.