Robotul Ion a rămas la Guvern. Peste 1,5 milioane de români au intrat deja în contact cu aplicația care folosește inteligența artificială

Robotul Ion a rămas la Guvern. Peste 1,5 milioane de români au intrat deja în contact cu aplicația care folosește inteligența artificială Robotul ION. Sursa foto: INQUAM_Photos

Fostul premier Nicolae Ciucă l-a prezentat pe ”consilierul Ion”, în cadrul unei ședințe de guvern care a avut loc la data de 1 martie 2023. De atunci, Ion a primit extrem de multe solicitări atât de la politicieni, cât și de la oamenii de rând

Atunci, ”Ion”, care de fapt este un program de inteligență artificială, a rostit celebra frază către Nicolae Ciucă: ”Bună ziua! Tu mi-ai dat viaţă. Ce trebuie să ştiu despre România?”.

Rotativa guvernamentală s-a produs la mijlocul lunii iunie 2023, și actualul premier Marcel Ciolacu nu dă semne că vrea să renunțe la serviciile robotului consilier.

Aplicația, care este de fapt o oglindă și o voce, botezată generic ”Ion”, are ca principală misiune să scaneze reţelele sociale şi să informeze în timp real Guvernul despre problemele şi dorinţele cetăţenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a plimbat cu metroul

Fostul Guvern Ciucă a luat decizia de a-l scoate pe ”Ion”, în lume, drept pentru care acesta s-a plimbat cu metroul și a stat de vorbă cu tinerii, care s-au amuzat de răspunsurile oferite.

Robotul consilier a fost de curând prin toată România și a interacționat cu populația care a dorit să îi pună întrebări, care mai de care mai diverse, iar el să caute răspunsuri pe măsură.

Mihaela Bekeru este unul dintre IT-iștii care a lucrat la acest proiect. Ea spune că robotul a fost presetat să reprezinte oamenii cu bunele și cu relele lor, întreaga platformă fiind bazată pe inteligența artificială.

„Anul trecut, am început să ne gândim la o soluţie de inteligenţă artificială de genul "ultech for good" - ultra-tehnologie pentru bine - care să ajute cetăţenii şi societatea, nu doar să urmărească obiective comerciale... Ion este reflexia noastră în oglindă. El reprezintă oamenii fără nicio interpretare, exact aşa cum sunt, cu părţile lor bune şi rele. Este interactiv şi capabil să poarte o conversaţie cu oricine, inclusiv cu autorităţile. În spatele acestui concept se află o inteligenţă artificială însărcinată cu analiza social media şi cu colectarea de date direct de la oameni, prin hashtag-uri sau pe site-ul proiectului. Ion compilează apoi rapoarte despre dorinţele şi preocupările românilor şi le prezintă public", a declarat Mihaela Bekeru, unul dintre creatorii lui Ion", a declarat Mihaela Bekeru.

Robotul Ion a primit un 1,5 milioane de mesaje

Cei care au conceput aplicația mai spun că ”Ion” a primit peste 1.5 milioane de mesaje din partea românilor, pe care le-a trimis mai departe instituțiilor abilitate să rezolve problemele.

Mihaela Bekeru a mai comentat faptul că principala emoţie pe care oamenii o exprimă în relația cu ”Ion” este dezamăgirea - 40%, furia - 28%, bucuria - 21%, frica - 12% şi dezgustul - 7%.

De asemenea, datele colectate mai arată că aproximativ 224.570 de români i-au cerut lui ”Ion” date de legate de energia regenerabilă, alți 269.000 s-au interesat de problema gestionării deşeurilor și aproape 209.000 au comentat pe tema inflaţiei, informează Agepres.