Robotul ION, pus pe liber. De ce nu îl vrea premierul Ciolacu în echipa sa

Robotul ION, pus pe liber. De ce nu îl vrea premierul Ciolacu în echipa saRobotul ION, prezent la conferință sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Robotul ION a fost prezentat ca un semn al evoluției tehnologice în echipa guvernamentală a premierului Nicolae Ciucă. Acesta nu și-a mai găsit însă loc în mandatul lui Marcel Ciolacu, care a invocat mai multe

Introdus  în echipa guvernamentală în mandarul premierului Nicolae Ciucă, robotul ION este primul consilier cu inteligență artificială care devine șomer. Proiectul ION a fost prezentat, pe 1 martie, de fostul premier Nicolae Ciucă, drept „consilier onorific al prim-ministrului”,

„Apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a declarat Nicolae Ciucă, la prezentarea lui ION.

Premierul Ciolacu nu îl vrea în echipa sa

Premierul Marcel Ciolacu nu-l va ”coopta” însă în echipa guvernamentală pe ION. Ministrul Digitalizării i-a recomandat premierului să nu-l utilizeze pe ION, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Proiectul de inteligență artificială este în competența Ministerului Cercetării și Digitalizării, condus acum de Bogdan Ivan, în noua formulă de guvern.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

”Sunt de o săptămână în clădirea Guvernului și încă nu m-am întâlnit cu robotul Ion, nu l-am văzut să fie utilizat. Mă interesez, am și eu curiozitatea să-l cunosc până să fie pensionat poate înainte de termen”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Inteligența artificială nu e răspunsul la toate problemele

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că ION nu va mai fi consilier pentru premierul Marcel Ciolacu, explicând că acesta nu simplifică relația cetățeanului cu statul.

”Eu cred foarte mult în inteligența naturală a noului guvern și nu cred că inteligența artificială e răspunsul la absolut toate problemele.

A fost o idee inovativă. Eu vreau să iau ce e bun din conceptul acesta. Când faci un experiment, poți să găsești lucruri bune pe care să le folosești și să le transferi pentru o aplicare mai largă sau să nu găsești mai nimic. În orice proces, vei putea găsi și plusuri și minusuri. Ideea de bază este cum vei putea să folosești acel plus ca să simplifici relația omului cu statul. E o formă în care omul e liniștit, are un răspuns în timp real și, în același timp, nici compania de apă nu mai plătește pe cineva ca să stea să răspundă la telefoane. Sunt lucruri simple care pot fi făcute de acea tehnologie care l-a creat pe ION”, a explicat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, informează Gândul.