Digitalizarea, esențială pentru România. Modalități de mărire a fondurilor financiare

Digitalizarea, esențială pentru România. Modalități de mărire a fondurilor financiare Digitalizare. Sursa foto: dreamstime.com

Cred că suntem în deceniul digitalizării şi doar digitalizarea este cea care ne va ajuta, într-adevăr, să putem să colectăm mai bine, pentru a va avea suficienţi bani, a declarat, marţi, la conferinţa "Digitalizarea României", Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Inteligenţă Artificială din Senatul României.

Cred că am făcut paşi foarte mari şi repezi, obligaţi fiind de această pandemie, din 2020 până în 2023. Cred că suntem în deceniul digitalizării. Acum când vorbim despre faptul că nu avem suficienţi bani şi că avem nevoie de o colectare mult mai bună, ca preşedinte al comisiei de IT&C şi Inteligenţă artificială vă spun că doar digitalizarea este cea care ne va ajuta, într-adevăr, să putem să colectăm mai bine, să avem acel gap de TVA pentru a va avea suficienţi bani să putem să nu mărim taxe şi impozite, ci doar să mărim salarii, pensii şi alocaţii şi să investim, că avem nevoie să investim.

Din punct de vedere al PNRR, ca şi experienţă, este un lucru extraordinar că avem 30 de miliarde, foarte multe miliarde din fonduri europene, să putem într-adevăr să-i atragem şi îi avem ca o Fată Morgana, undeva. Cel mai important este implicarea tuturor, atât a statului, cât şi a privatului. Cred în acest mix între public-privat. şi cred că ar trebui să avem în următoarea sesiune parlamentară acest această lege a PPP-ului şi normele de aplicare, că în momentul de faţă există, dar lipseşte cu desăvârşire, astfel încât într-adevăr să putem să implementăm această digitalizare a României: tot ce înseamnă Cloud-ul guvernamental, interoperabilitatea sistemelor, tot ce ţine de o digitalizare şi de interconectare a tuturor aplicaţiilor", a spus Humelnicu.

Digitalizarea, fundamentală și pentru România

Conform oficialului, în această perioadă există o iniţiativă legislativă pentru semnătura electronică, element care va avea o valoare juridică.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din alt punct de vedere, cred că legislativ am făcut paşi importanţi. Am avut Legea 5G, Codul comunicaţiilor, Legea interoperabilităţii, Cloud-u guvernamental, iar acum, în ultima săptămână din această sesiune, avem un proiect, o iniţiativă legislativă împreună cu domnul ministru Ivan Bogdan, cu Freddy Simonis (Alfred Simonis, n.r.), cu Sabin Sărmaş şi eu ca iniţiator pe semnătura electronică. Discutăm de acel dosar cu şină, că nu mai avem nevoie sau că vorbim de interoperabilitatea sistemelor şi că nu vom mai avea nevoie de foi, ci efectiv trimitem adresele. Va trebui să avem o semnătură electronică calificată, va trebui să avem un sigiliu electronic, va trebui să avem o marcă temporală. Din punct de vedere juridic, au valoare juridică, ca o semnătură olografă", a explicat demnitarul.

Grupul de presă Bursa organizează, marţi, cea de-a IV-a ediţie a conferinţei "Digitalizarea României", în care vor fi dezbătute o serie de teme ce vizează stadiul actual al domeniului IT&C, conform Agerpres.