Evenimentul ZileiSocialAnunț de ultimă oră al MAE. Turcia ridică anumite restricții pentru turiștii români

Anunț de ultimă oră al MAE. Turcia ridică anumite restricții pentru turiștii români

Anunț de ultimă oră al MAE. Turcia ridică anumite restricții pentru turiștii români
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi anunță pe turiștii români care vor tranzita Turcia cu avionul că sunt exceptați de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Exceptie fac membrii personalului navigant, șoferii de tir, transportatorii, marinarii și a copiii cu vârsta de sub 6 ani, toate persoanele care tranzitează Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.

Evenimentul Zilei a publicat lista cu țările unde românii au scăpat de restricții

În situația în care persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, feroviară și maritimă, inclusiv cele aflate în tranzit, nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorități, aceștia pot intra pe teritoriul Republicii Turcia, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (locuință, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi să se deplaseze pentru a efectua un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. Dacă rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieşi din carantină.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară și maritimă, inclusiv cele aflate în tranzit, care nu vor prezenta rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 și care nu dețin un loc de cazare (locuință, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în centre special amenajate aparţinând Direcțiilor de Sănătate Publică, în funcție de locurile disponibile. În a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR, iar dacă rezultatul este negativ, măsura carantinei se suspendă.

Turistii care, în ultimele 10 zile anterioare sosirii în Republica Turcia, s-au aflat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Danemarca sau Africa de Sud, sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia și au obligaţia de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (locuință, hotel etc.).

În situația în care respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (locuință, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate pentru efectuarea carantinei instituționalizate în centre special amenajate, care aparțin Direcțiilor de Sănătate Publică. În a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru SARS-CoV-2. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, aceștia pot ieşi din carantină.

Sunt exceptați de la măsura prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, precum și de la măsura carantinării, copiii cu vârsta sub 6 ani, membrii personalului navigant, șoferii de tir, transportatorii și marinarii, inclusiv cei aflați în tranzit.

Unde pot românii solicita asistența

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara și ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul și Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatului General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) și Consulatului General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

MAE recomandă consultarea paginilor de internet: http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro și www.mae.ro și informarea temeinică anterior deplasărilor în străinătate.


Accesează: