Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă pentru românii care merg în Turcia. Ce trebuie să știi de acum încolo
Alertă pentru românii care merg în Turcia. Ce trebuie să știi de acum încolo

Alertă pentru românii care merg în Turcia. Ce trebuie să știi de acum încolo

În contextul pandemiei de COVID-19, cetăţenii care intră în Republica Turcia sunt obligaţi să prezinte un test PCR negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Măsuri dure au fost luate și pentru accesul în Belgia, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Autorităţile turce au transmis noi informaţii referitoare la regimul aplicabil procedurii de tranzit, în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, cetăţenii care intră în Republica Turcia sunt obligaţi să prezinte un test PCR negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat, începând de marţi, ora locală 21,00, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care vor tranzita teritoriul Republicii Turcia pe cale aeriană, rutieră, feroviară sau navală, au obligaţia de a prezenta la îmbarcarea în aeronavă (în cazul persoanelor care călătoresc pe cale aeriană), respectiv la intrarea pe teritoriul Turciei (pentru persoanele care călătoresc pe cale rutieră, feroviară şi navală) un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Sunt exceptaţi de la această nouă măsură numai copiii cu vârste de sub 6 ani.

Toate celelalte măsuri comunicate anterior rămân în vigoare.

Măsuri dure au fost luate și pentru accesul în Belgia

MAE amintește că, în contextul pandemiei de COVID-19, condiţiile de intrare pe teritoriul Regatului Belgiei s-au modificat, astfel că anumite categorii de persoane sunt exceptate de la obligativitatea testului negativ PCR pentru SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat al MAE, testul negativ nu este obligatoriu pentru persoanele rezidente în Regatul Belgiei, persoanele cu vârsta sub 12 ani, persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă şi care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore şi persoanele care călătoresc pe cale aeriană şi rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

„Cu privire la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 de către persoanele care nu se încadrează într-una din categoriile menţionate anterior, autorităţile belgiene au informat că testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul Regatului Belgiei, într-un laborator acreditat din statul de provenienţă şi certificat de un medic sau farmacist biolog, să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (şi să poată fi consultat imediat) şi să fie emis într-una dintre limbile neerlandeză, franceză, germană sau engleză”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, companiile de transport trebuie să verifice, anterior îmbarcării, dacă pasagerii sunt în posesia rezultatului negativ al testului molecular tip PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, putând refuza îmbarcarea persoanelor care nu deţin un astfel de test.

MAE reaminteşte că toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian, formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.