Evenimentul Zilei > Social > Alertă maximă pe pârtii. Turiștii au dat năvală, fără să țină cont de restricții
Alertă maximă pe pârtii. Turiștii au dat năvală, fără să țină cont de restricții

Alertă maximă pe pârtii. Turiștii au dat năvală, fără să țină cont de restricții

Numărul mare de turiști care s-au înghesuit pe pârtiile de schi din Sinaia ca să urce cu telescaunul au dat de furcă autorităților locale, care au solicitat intervenția jandarmilor și poliției.

Anunțul făcut de primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, zilele trecute, cu privire la deschiderea domeniului de schi de la Cota 2000, a atras o mulțime de turiști dornici de zăpadă și de distracție. Sute de oameni s-au așezat la coadă la telescaun sau la telegondolă, fără să mai țină cont de regulile de distanțare și celelalte restricții impuse de autorități în actualul context epidemiologic provocat de noul coronavirus.

Confruntată cu o asemenea situație, Primăria orașului Sinaia a solicitat ajutorul jandarmilor și polițiștilor pentru a menține ordinea și pentru a impune respectarea restricțiilor. Primarul orașului, Vlad Oprea, a cerut ca numărul jandarmilor și al polițiștilor să fie suplimentat, astfel încât măsurile sanitare să fie respectate de cei care au ajuns la Cota 1000, 1400, 2000, în Valea Soarelui şi Valea Dorului.

„În urma discuțiilor, Președintele CLSU Sinaia (Comitetul local pentru Situații de Urgență) Primarul orașului Sinaia Vlad Oprea a solicitat suplimentarea efectivelor de jandarmi, jandarmi montani și poliție pentru asigurarea respectării măsurilor anti Covid la Cota 1000, 1400, 2000 și în Valea Soarelui și Valea Dorului. Mai mult, în vederea asigurării măsurilor de protecție, Comitetul a decis în această dimineață să trimită o solicitare pentru sprijin către Garnizoana Predeal – Batalionul 21 Vânători de Munte”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sinaia.

Măsuri pentru fluidizarea traficului

Totodată, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a dispus adoptarea unor măsuri menite să ducă la fludizarea traficului rutier și la creșterea numărului de locuri de parcare.

„S-a decis, începând cu data de 21decembrie 2020 deschiderea traficului auto pe Drumul Cotei, dar și crearea unui segment de drum cu sens unic, de la intersecția strazilor Drum Nou Cota 1400 si Calea Codrului ( Hotel Ioana) până la Cabana Schiori. Prin aceste măsuri traficul va fi fluidizat pe durata Sarbatorilor iar numărul locurilor de parcare va crește”, a mai precizat primăria, conform comunicatului.

Operatorii de transport pe cablu au fost obligați să delimiteze culoarele de trafic prin montarea de garduri şi parapeţi. Periodic, ei au trebuit să difuzeze mesaje audio, informative, cu măsurile impuse în actualul context epidemiologic, purtarea măștii de protecție sanitară și menținerea unei distanțe de sigutanță.

În plus, Consiliul Local al OrașuluI Sinaia pregătește un proiect de hotărâre prin care forțele de ordine vor putea aplica sancțiuni mai aspre celor care nu respectă regulile pe pârtii.

Primarul invita turiștii pe pârtie

În urmă cu o săptămână, primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, anunța pe pagina sa de Facebook deschiderea pârtiilor de schi, pentru turiști, de la Cota 2000, începând de vineri, 18 decembrie. În acest context, primarul a precizat că vor fi inaugurate alte două trasee și un teleschi care urmează să deservească domeniul schiabil din Valea Soarelui.

„Azi am fost sus, la Cota 2000 și în Valea Soarelui. A fost o zi superbă! A nins, iar peisajul este de vis! În urma discuțiilor cu cei de la Domeniul Schiabil și Serviciul Salvamont am decis să deschidem toate pârtiile din golul alpin la sfârșitul acestei săptămâni, vineri”, a scris Vlad Oprea în postarea sa de pe Facebook.

(Sursa foto: Facebook Primăria Sinaia)