Evenimentul ZileiInternationalAngela Merkel este nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden

Angela Merkel este nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden

Angela Merkel este nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că așteaptă cu nerăbdare să deschidă „un nou capitol” în relațiile germano-americane, în mesajul de felicitare adresat noului președinte al SUA.

Angela Merkel este nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden. Cancelarul Germaniei s-a grăbit să le transmită președintelui Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris „cele mai calde felicitări”.

Într-un mesaj adresat, miercuri, noului președinte american, Merkel le-a transmis „cele mai calde felicitări”. Învestitura lui Biden și lui Harris fiind „o adevărată celebrare a democrației americane”.

Angela Merkel este nerăbdătoare să lucreze cu Joe Biden. Și are toate motivele.

Trump, o pedeapsă pentru Merkel

În administrația Donald Trump, relațiile germano-americane au fost încordate. Merkel a fost ținta europeană numărul unu a criticilor fostului chiriaș de la Casa Albă.

Trump a criticat vehement Berlinul pentru că nu acordă un procent mai mare din PIB apărării, în cadrul NATO.

Automobilele germane au fost și ele ținta fostului președinte, în războiul comercial cu UE.

Trump decisese supra taxarea importurilor de aluminiu și oțel din UE. Și s-a declarat furios că vede prea multe Mercedes și BMW pe Fifth Avenue.

Evident, despre Mercedesurile lui nu a vorbit.

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost și el criticat de Trump. Rusia, furnizor, și Germania, împreună cu alte țări europene, beneficiari. O situație deloc pe placul lui Trump.

Care a denunțat că Germania devine „prizoniera economică” a lui Putin. Și a declarat că va sancționa firmele europene care participă la construirea Nord Stream 2.

Vorbind mai puțin despre presiunile giganților petrolieri americani de a vinde gaz lichefiat peste ocean, în Europa.

A plecat „tiranul”

Sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, după patru ani de președinție  Trump, a generat un val de optimism.

Și de ușurare din partea aliaților tradiționali ai SUA. Care au propus Washingtonului un „nou început” .

Principalii rivali ai Washingtonului au preferat să nu-și facă iluzii. Rusia susținând că relațiile îmbunătățite ar depinde de „voința politică” a noului președinte.

Diplomația rusă a că speră la o relație „mai constructivă” cu guvernul SUA. Evocând prelungirea tratatului de dezarmare New Start. Tratat ce limitează arsenalele nucleare din Rusia și SUA. Și  care expiră pe 5 februarie.

De partea sa, Iranul a susținut că susținând că „mingea este în curtea” a lui Joe Biden. Teheran a salutat plecarea „tiranului” Donald Trump. Exprimându-și speranța reîntoarcerii SUA în acodrul nuclear iranian.


Accesează: