Evenimentul ZileiActualitateUpdate. Învestirea lui Joe Biden este în direct pe EvZ.ro. „Democrația a învins. Astăzi e ziua speranței”

Update. Învestirea lui Joe Biden este în direct pe EvZ.ro. „Democrația a învins. Astăzi e ziua speranței”

VIDEO
20 ianuarie 2021 este ziua când președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden este investit oficial în funcție. În mod obișnuit această ceremonie de investire are loc în aer liber în prezența unei mulțimi impresionante de oameni. Nu este cazul și în 2021. Recentele evenimente dramatice din Capitala Statelor Unite i-au făcut pe oficialii Casei Albe să anuleze prezența publicului la ceremonia de investire și la citirea jurământului de către președintele Joe Biden.

UPDATE. Preşedintele american Joe Biden şi-a postat miercuri pe contul de Twitter @POTUS primul mesaj de după ceremonia de învestitură, relatează CNN.

Primul mesaj postat de noul preşedinte a fost: „Nu e timp de pierdut când vine vorba să răspundem crizei cu care ne confruntăm”. „De aceea astăzi mă îndrept spre Biroul oval pentru a trece imediat la muncă şi a livra o acţiune curajoasă şi ajutoare imediate pentru familiile americane”, se mai menţionează în acest mesaj.

Vicepreşedinta Kamala Harris şi-a preluat şi ea contul de Twitter, @VP, pe care apar imagini cu ea.

Contul de Twitter oficial al Casei Albe este şi el sub controlul noii administraţii.

 

UPDATE. Joe Biden a depus jurământul. Astfel, a devenit cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

„Dragi americani, este o zi a speranței. Astăzi e ziua Americii și a democrației. Astăzi sărbătorim cauza democrației. Vocea oamenilor s-a auzit și o să se audă în continuare.

Democrația a învins, chiar dacă am văzut cât de fragilă poate fi. În acest loc, unde a fost atacat fundamentul națiunii, se face transferul. Trebuie să privim către viitor cu optimism.

Povestea Americii depinde nu doar de unul dintre noi, ci de toți. Suntem o națiune minunată, suntem oameni buni și de-a lungul secolelor am ajuns atât de departe prin momente critice și de război. Vom trece mai departe, chiar dacă sunt multe de reparat, de contruit, de câștigat. Trebuie să învingem toate problemele. Dar pentru asta e nevoie de mai mult decât niște cuvinte. E nevoie de unitate, de democrație. Putem face din America o nouă putere în lume.

Istoria noastră a fost o luptă constantă între idealul american și realitatea negativismului, a rasismului, a divizării. Hai să ne arătăm respectul, să stingem focul urii. Dragii mei americani, trebuie să fim diferiți, trebuie să fie mai bună decât ce vedem acum”, a declarat Joe Biden.

UPDATE. Jennifer Lopez a cerut „Libertate și dreptate pentru toți”, în spaniolă, în timpul spectacolului oferit de ea la învestirea lui Joe Biden.

UPDATE. Vicepreședintele Kamala Harris a depus jurământul. Vicepreședintele ales Kamala Harris a fost escortată la ceremonia de învestire de un ofițer al poliției din Capitol. Eugene Goodman este considerat în SUA un erou. Asta după ce a fost văzut îndepărtându-i pe insurgenții violenți de camera Senatului, în timpul violențelor de la din Capitoliu.

Harris a depus jurământul în fața judecătoarei de la Curtea Supremă, Sonia Sotomayor, prima femeie de origine hispanică în această funcție.

„Eu, Kamala Devi Harris, jur solemn că voi susține și apăra Constituția Statelor Unite ale Americii împotriva tuturor inamicilor, străini și domestici, că voi fi de bună credință. Îmi iau asupra mea această obligație cu libertate și fără rezerve sau persuadări. Îmi voi face cu solemnitate îndatoririle acestui Birou. Așa să-mi ajute Dumnezeu”.

UPDATE. CNN a dezvăluit că în timpul învestirii lui Joe Biden a existat o amenințare cu bomba în clădirea Curții Supreme de Justiției a SUA. Instituția se află lângă Capitoliu, unde noul președinte, Joe Biden, urmează să depună jurământul.

UPDATE. Preşedintele ales şi vicepreşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden şi Kamala Harris, vor avea parte de o ceremonie de învestitură diferită de oricare alta din istoria americană, relatează revista People.

O etapă a acestui eveniment se va desfăşura în faţa Capitoliului din Washington, la care vor fi prezenţi Joe Biden, viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite – Jill Biden -, Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff. De asemenea, va fi organizată o paradă virtuală cu etape programate în întreaga ţară, în toate cele 56 de state şi teritorii americane, formatul virtual fiind ales pentru a limita răspândirea noului coronavirus. La această paradă vor participa mai multe grupuri muzicale, formaţii locale, poeţi şi trupe de dans, care vor aduce un omagiu angajaţilor medicali aflaţi în prima linie a combaterii pandemiei de COVID-19.

Potrivit The Hollywood Reporter, Comitetul de Învestitură a preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris a dezvăluit deja lista participanţilor la această paradă virtuală, intitulată „Parade Across America” şi care va avea loc miercuri după-amiază. Ea va înlocui parada tradiţională de pe bulevardul central din Washington, care duce până la Casa Albă.

Evenimentul va fi găzduit de actorul, regizorul şi producătorul Tony Goldwyn, cunoscut din serialul „Scandal” şi din filmul „Nixon”, şi va include şi o apariţie publică a celebrului jurnalist de televiziune Jon Stewart.

Conform revistei People, ceremonia de învestitură a preşedintelui Joe Biden se va încheia cu o emisiune TV specială, intitulată „Celebrating America” şi găzduită de actorul Tom Hanks, considerată de Comitetul de Învestitură o veritabilă „cheie de boltă” a evenimentelor de miercuri şi care „va evidenţia rezistenţa, eroismul şi angajamentul ferm al poporului american de a se uni”.

Această emisiune de 90 de minute va fi difuzată de majoritatea posturilor TV americane, cu excepţia postului Fox, care o va difuza în streaming, potrivit unui comunicat de presă publicat de Comitetul de Învestitură. Emisiunea va include şi discursuri ce vor fi rostite de Joe Biden şi de Kamala Harris, dar şi numeroase interpretări artistice.

Emisiunea „Celebrating America” va începe miercuri seară la ora locală 20:30 (joi, 03:30 ora României, n.r.) şi va fi difuzată de posturile ABC, CBS, CNN, MSNBC şi NBC, dar şi pe Facebook, Twitter, YouTube şi alte platforme de streaming.

UPDATE. Joe Biden a ajuns la Washington și au început formalitățile pentru schimbarea de putere.

UPDATE. E ziua transferului de putere în Statele Unite. Conform informațiilor, Donald Trump i-ar fi lăsat lui Joe Biden o scrisoare.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

20 ianuarie 2021 este ziua când președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden este învestit oficial în funcție. În mod obișnuit această ceremonie de investire are loc în aer liber în prezența unei mulțimi impresionante de oameni. Nu este cazul și în 2021. Recentele evenimente dramatice din Capitala Statelor Unite i-au făcut pe oficialii Casei Albe să anuleze prezența publicului la ceremonia de învestire și la citirea jurământului de către președintele Joe Biden.

Capitala SUA seamănă, în aceste zile, mai degrabă cu un teatru de operațiuni militare: numărul de militari desfășurați în Washington este, practic, de cinci ori mai mare decât cel al militarilor americani prezenți acum în teatrele din Afganistan, Irak și Siria la un loc. Sunt 25.000 de militari ai gărzii naționale desfășurați pentru a asigura liniștea din Washington DC. În comparație, în 2017, la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, doar 8.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost prezenți în Washington.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, nu se va muta oficial la Casa Albă decât din data de 20 ianuarie, ziua ceremoniei de învestitură – un fel de paradă politică la care politicianul democrat şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, vor depune jurământul. BBC şi CNN au făcut o trecere în revistă a evenimentelor care vor avea loc cu prilejul acestei ceremonii.

Ce reprezintă ceremonia de învestitură?

Ceremonia de învestire este actul oficial care marchează începutul unei noi preşedinţii şi are loc la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”.

Odată ce va rosti aceste cuvinte, Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, iar ceremonia de învestitură oficială se va fi încheiat.

Kamala Harris va deveni vicepreşedinte imediat după depunerea jurământului, ceea ce se întâmplă de obicei la scurt timp după ce preşedintele ales face acest lucru.

Când are loc ceremonia de învestitură a lui Joe Biden?

Conform Constituţiei SUA, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie. Discursul de deschidere este programat de obicei în jurul orei 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României), iar Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Biden se va muta la Casa Albă – reşedinţa sa pentru următorii patru ani – în aceeaşi zi.

Însă ceremonia de învestitură nu a avut mereu loc în ianuarie. Iniţial, Constituţia SUA stabilise pentru 4 martie ziua în care noii lideri depuneau jurământul. Alegerea unei zile aflate la patru luni distanţă faţă de alegerile generale, desfăşurate în noiembrie, avea sens la acea vreme, dat fiind că dura foarte mult ca voturile exprimate în întreaga ţară să fie centralizate în capitală. Dar această dată mai însemna şi că perioada în care preşedintele în exerciţiu rămânea în funcţie era prea lungă.

În cele din urmă, pe măsură ce s-au înregistrat progrese în numărarea şi anunţarea voturilor, perioada de aşteptare între data alegerilor şi ziua învestiturii s-a scurtat. Cel de-al 20-lea amendament, ratificat în 1933, stipula că noul preşedinte va fi învestit în funcţie la 20 ianuarie, iar din 1937, toate ceremoniile de învestitură au avut loc în această zi.

Cine îl învesteşte în funcţie pe noul preşedinte?

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: