Evenimentul Zilei > International > Gorbaciov vrea de la Biden normalizarea relațiilor Rusia-SUA
Gorbaciov vrea de la Biden normalizarea relațiilor Rusia-SUA

Gorbaciov vrea de la Biden normalizarea relațiilor Rusia-SUA

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a cerut, miercuri, normalizarea relațiilor dintre Rusia și SUA, înaintea depunerii jurământului de către președintele american ales, Joe Biden.

Mihail Gorbaciov vrea de la Biden vrea normalizarea relațiilor RusiaSUA. Ultimul lider al URSS a transmis acest mesaj, miercuri, înainte ca președintele american Joe Biden să depună jurământul.

Nu întâmplător a folosit Gorbaciov acest prilej pentru a cere normalizarea relațiilor. Fostul lider de la Kremlin alege deseori momente americane importante pentru a comunica.

„Relațiile actuale dintre SUA și Rusia sunt sursa unei mari îngrijorări. Din păcate, este o realitate”, a spus Gorbaciov.

„Dar această situație înseamnă și că trebuie făcut ceva pentru normalizarea relațiilor”, a adăugat el.

„Trebuie să vorbim între noi, astfel încât intențiile și acțiunile noastre să fie clare”, a continuat fostul șef de stat, în vârstă de 89 de ani, scrie Le Figaro.

Trebuie început de undeva pentru normalizarea relațiilor

Gorbaciov a dat ca exemplu experiența sa din vremea când se afla la Kremlin. „Atunci când am reluat dialogul, ne-am întâlnit la cel mai înalt nivel, după o pauză de şase ani”, a spus Gorbaciov.

„Trebuie început de undeva pentru normalizarea relațiilor. Nu ne putem închide reciproc ”, a continuat Gorbaciov, care a cerut dialog între Mosova și Washington.

Apoi și-a reiterat apelul de a prelungi tratatul de dezarmare nucleară New Start, care expiră la 5 februarie.

New Start este succesorul tratatului Start 1, semnat în 1991 de către Mihail Gorbaciov și George H. Bush.

New Start menține arsenalele nucleare ale celor două țări cu mult sub nivelul lor din timpul Războiului Rece.

În vigoare din 2011, limitează numărul de lansatoare nucleare strategice desfășurate la 700. Și numărul de focoase nucleare la 1.550.

Expirarea tratatului a fost o sursă de tensiune între Washington și Moscova. SUA și Rusia au dispute cu privire la condițiile de reînnoire a acestuia.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE