Alertă maximă! Un angajat Pfizer a furat 12.000 de fișiere cu secretele vaccinului anti-Covid. Pentru cine spiona

Alertă maximă! Un angajat Pfizer a furat 12.000 de fișiere cu secretele vaccinului anti-Covid. Pentru cine spiona Sursa: arhiva EVZ

Pfizer Inc. susține că un „fost angajat” a furat mii de dosare, inclusiv documente cu secrete comerciale legate de vaccinul său împotriva Covid-19.

Compania Pfizer o acuză pe Chun Xiao Li și pe cinci potențiali co-inculpați de spionaj industrial, susținând că Li a decis să părăsească Pfizer pentru un rival, compania Xenocor, Inc. Pfizer susține că o „fosta angajată” a încărcat peste 12.000 de fișiere – inclusiv „rezultate” care conțin informații confidențiale – în contul ei personal Google Drive și în alte dispozitive personale, potrivit unei plângeri a companiei Pfizer depusă marți la Districtul de Sud al Californiei.

Se spune că documentele se referă la o gamă largă de subiecte, inclusiv analiza studiilor privind vaccinurile, obiectivele operaționale și planurile de dezvoltare pentru noi medicamente. Pfizer a spus în plângere că Li se duce la Xencor Inc. și că ea a furnizat un laptop „momeală” atunci când s-a confruntat cu descărcările ulterioare ale informațiilor.

Pfizer cere ordin de restricție temporar pentru a o împiedica Li să folosească, să dezvăluie, să transmită sau să modifice orice informații confidențiale pe care le deține

De asemenea, dorește ca instanța să ordone lui Li să ofere consilierului extern al Pfizer acces la conturile ei personale Google Drive și la toate dispozitivele ei de calcul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pfizer ia foarte în serios protecția informațiilor sensibile și confidențiale. Protejarea acestor informații este esențială pentru inovația științifică, permițându-ne în cele din urmă să oferim progrese pentru pacienți”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Secretele comerciale prezintă o problemă spinoasă pentru dezbaterea privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală legate de Covid. Dezvăluirea secretelor comerciale ar putea ajuta producătorii din toată lumea să dezvolte versiuni imitatoare ale vaccinurilor create de Pfizer, care s-a pronunțat împotriva unei derogări internaționale privind protecția proprietății intelectuale asupra tratamentelor și vaccinurilor Covid-19.

Li a început să lucreze pentru Global Product Development Group Pfizer din China în 2006

Apoi s-a transfera în  San Diego în anul 2016, se arată în plângere. Ea a semnat un acord de confidențialitate ca parte a angajării sale, a spus Pfizer. Li nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu. Un purtător de cuvânt al Xencor a menționat: compania nu este parte la proces și a refuzat să comenteze mai multe.

Angajații, monitorizați

Pfizer a dezactivat deja accesul USB în 2019 pentru a preveni transferurile neautorizate de fișiere. În octombrie 2021, a implementat și o tehnologie care monitorizează când angajații încarcă fișiere pe platforme bazate pe cloud, cum ar fi Google Drive, conform plângerii. A spus că a detectat-o ​​pe Li transferând 12.000 de fișiere de pe laptopul ei Pfizer într-un cont Google Drive online.

Cum se apără angajata Chun Xiao (Sherry) Li

O analiză digitală a e-mailului Pfizer al lui Li a dezvăluit că aceasta a fost intervievată și a primit o ofertă de angajare de la Xencor, a spus Pfizer. Când a fost confruntă, Li a recunoscut că a transferat fișierele și a susținut că a făcut acest lucru pentru a-și organiza fișierele offline pentru uzul ei personal, dar nu le-a copiat și nici nu le-a trimis în altă parte.

Pfizer a susținut că, între conversațiile cu personalul criminalistic Pfizer, întreținute la câteva ore, Li a șters toate fișierele salvate în contul ei Google Drive. Ea ar fi dezvăluit despre ștergeri în a doua întâlnire, moment în care Pfizer i-a cerut să-i predea hard diskul extern și laptopul personal.

Ancheta criminalistică a dezvăluit că laptopul pe care l-a predat nu a fost cel în care a descărcat cele 12.000 de fișiere, a spus Pfizer. Examinarea a arătat că un număr semnificativ de documente au fost șterse de pe hard diskul ei înainte de a le preda, potrivit plângerii, informează news.bloomberglaw.