Evenimentul Zilei > Economie > Alertă în Uniunea Europeană. Urmează o criză post-pandemie fără precedent
Alertă în Uniunea Europeană. Urmează o criză post-pandemie fără precedent

Alertă în Uniunea Europeană. Urmează o criză post-pandemie fără precedent

Un document UE relevă că Europa se va confrunta cu o creștere a numărului de falimente și al creditelor neperformante generată de perioada post-pandemie.

Uniunea Europeană: criză fără precedent! O criză de amploare este prognozată după consolidarea redresării post-pandemie începe să se . Mai precis, după ce guvernele încep să retragă schemele de stat care au menținut multe firme pe linia de plutire.

S-a evitat criza lichidităților pentru un sfert din companiile UE

Comisia Europeană consideră că datorită măsurilor de lichiditate la nivel național, de aproape 2.300 miliarde de euro, guvernele din zona euro au reușit până acum să evite creșterea insolvențelor.

Fără un astfel de ajutor şi noile împrumuturi de la bănci, aproape un sfert dintre companiile UE ar fi avut probleme de lichidități până la finalul lui 2020. Acestea ar fi survenit pe fondul efectelor pandemiei, conform unui document consultat de reuters.com

UE se va confrunta cu o problemă gravă post-pandemie

„Odată ce măsurile de sprijin fără precedent expiră, un număr de afaceri nu-şi vor putea probabil achita datoriile. Acest lucru va duce la creșterea creditelor neperformante şi a falimentelor”, afirmă sursa menționată.

Aproape jumătate dintre firmele care ar fi avut probleme de lichidități în 2020 din cauza pandemiei se confruntau deja cu un risc ridicat de faliment înaintea crizei. În prezent sunt păstrate pe linia de plutire doar cu ajutorul guvernelor. În consecință, există temeri privind solvabilitatea lor după criză, se arată în document.

Eurogrupul va discuta luni cum să gestioneze situaţia firmelor cu probleme după încetarea sprijinului de stat. De asemenea, se vor aborda cele mai bune moduri de a identifica, cu ajutorul investitorilor din sectorul privat, care companii sunt viabile şi pot supravieţui.

Nivelul creditelor neperformante ar urma să crească simțitor

„Există un acord deplin că sprijinul fiscal trebuie să fie menținut un timp. Dar există şi recunoașterea faptului că va fi necesară o tranziție graduală către un suport mai bine orientat”, a declarat un oficial din zona euro implicat în reuniunea de luni.

În trimestrul 3 din 2020, împrumuturile băncilor din zona euro sub moratoriu au totalizat 587 miliarde. Aproximativ 60% erau credite ale companiilor. În trimestrul 2, procentul creditelor neperformante din totalul împrumuturilor era de 5,23%.

„Per ansamblu, nivelul creditelor neperformante ar urma să crească în UE, deşi magnitudinea şi momentul acestei creşteri rămâne nesigur. Din fericire, nivelul solid al capitalului băncilor, comparativ cu criza financiară din deceniul trecut, ar trebui să le ajute să absoarbă şocul mai bine de data aceasta”, conform documentului citat.

Sursa: Capital