Europa are un mare obiectiv: să devină independentă de SUA și China. Criza de pe piața auto a fost decisivă

Europa are un mare obiectiv: să devină independentă de SUA și China. Criza de pe piața auto a fost decisivă Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europa are nevoie să-și mărească producția de semiconductori, pentru a deveni independentă de SUA și China.

Europa vrea să devină independentă de SUA și China, la un capitol foarte important: semiconductori. Astfel oficialii de la Uniunea Europeană iau în discuție modalităţile prin care să poată produce semiconductori. Utilizând tehnologia de 10 nanometri şi, eventual, să ajungă şi la cipuri de 2 nanometeri.

Marele obiectiv este reducerea dependenţei faţă de ţări precum Taiwan pentru cipuri care sunt folosite de o serie de industrii incluzând sistemele de telefonie mobilă 5G, automobile conectate, computere ultraperformante şi multe altele.

Europa vrea să devină independentă de SUA și China

Planurile vin într-un moment în care majoritatea constructorilor auto se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu semiconductori. Principalii constructori auto europeni, inclusiv Volkswagen, Daimler şi Renault, au fost nevoiţi să îşi reducă producţia de automobile. Până la rezolvarea problemelor de aprovizionare cu cipuri. Chiar dacă este o problemă de scurtă durată, această criză a scos în evidenţă dependenţa Europei de o tehnologie cheie care este importată, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Încercările Europei de a-şi majora producţia de semiconductori ar putea implica modernizarea unei facilităţi existente. Sau construcţia unei facilităţi complet noi. Odată un hub pentru producţia de semiconductori, în ultimii 20 de ani, Europa şi-a redus operaţiunile de producţie. Iar firmele care se ocupă cu designul de cipuri, precum NXP Semiconductors NV şi Infineon Technologies AG, preferă să transfere activităţile de producţie unor giganţi asiatici precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Doar 10% din producția mondială de procesoare se realizează pe „Bătrânul Continent”

Uniunea Europeană şi-a prezentat anul trecut un obiectiv referitor la producţia a cel puţin o cincime dintre cipurile şi microprocesoarele mondiale. După valoare, fără a oferi detalii cu privire la modul cum va fi atins acest obiectiv. „Fără capacităţi europene autonome de producţie microelectronică, nu va exista o suveranitate digitală europeană”. A spus Thierry Breton, comisarul european pentru Industrie. El a mai afirmat că Europa este responsabilă pentru mai puţin de 10% din producţia mondială de procesoare şi alte componente microelectronice.