Evenimentul Zilei > International > Legea anti-avort din Polonia revoltă Parlamentul European. Europarlamentarii români iau atitudine
Legea anti-avort din Polonia revoltă Parlamentul European. Europarlamentarii români iau atitudine

Legea anti-avort din Polonia revoltă Parlamentul European. Europarlamentarii români iau atitudine

Parlamentul European a dezbătut intens interzicerea aproape în totalitate a avorturilor în Polonia. Legislativul european a atacat interdicția, aducând printre contra-argumente încălcarea fundamentală a drepturilor femeilor.

Legea anti-avort din Polonia revoltă Parlamentul European! Eurodeputații au dezbătut, marți, decizia Tribunalului constituțional din Polonia de a interzice aproape în totalitate avortul. Reprezentanții României au exprimat mai multe poziții critice la adresa legii poloneze, arată Digi 24.

Legea anti-avort revoltă Parlamentul.  Cristian Terheș: E un dublu standard la adresa statului de drept

Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD parte a grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a declarat: “Pentru orice observator independent este șocant să se constate dublul standard pe care îl manifestați atât la adresa statului de drept și a ordinii constituționale a statelor membre din UE. Atât reprezentanții Consiliului cât și ai Comisiei au spus «UE nu are competență în chestiunile legiferării avortului, tema fiind una ce ține de statele membre».

Cu toate acestea, 17 antevorbitori au vorbit despre acest subiect pur și simplu din perspectivă ideologică. Fără a explica cu argumente juridice de ce din punct de vedere legal decizia Tribunalului Constituțional din Polonia nu ar fi corectă.

Niciun antevorbitor ce critică această decizie nu explică de ce precedentul ce se dorește creat la nivelul UE de a decide cine trăiește și cine moare ar fi în conformitate cu statul de drept. Prin pozițiile majoritare exprimate azi de a vorbi doar despre dreptul femeilor de a comite avort,  dar a nu vorbi și despre dreptul copiilor nenăscuți de a trăi condamnați pur și simplu UE la moarte”, a spus europarlamentarul român.

Ramona Strugariu (Renew): Fiecare femeie are dreptul la astfel de opțiuni de a-și decide viitorul

„Vin dintr-o țară unde mii de femei și-au pierdut viețile în anii comunismului pentru că nu aveau de ales. Sunt nepoata unei femei care a suferit imens pentru că nu a avut de ales. M-am născut și am fost crescută în această țară, dar țara a crescut și am devenit o femeie liberă.

Dacă domnul Kaczyński și liga sa ar fi avut un avort, ar fi știut că nu e o alegere ușoară. Este una dintre cele mai grele decizii pe care le poate lua cineva în căutarea unei vieți sigure și demne.

Fiecare femeie are dreptul la o astfel de viață, la astfel de opțiuni de a-și decide viitorul. Fiecare lider sau entitate care nu înțelege asta nu are ce căuta în acest secol, în UE și în comunitatea noastră de valori. Sunt cu voi, femei ale Poloniei. Și da, și eu sunt nepoata uneia dintre acele vrăjitoare care n-au ars”, a precizat eurodeputata română.

Dragoș Tudorache-Renew: Este un scenariu obscur din Evul mediu

Eurodeputatul grupului Renew, Dragoș Tudorache, susține că legea nu va împiedica femeile să să avorteze, ci “multe femei vor face în continuare avort în condiții insalubre, prin metode improvizate și invazive, punându-și astfel viața în pericol”.

„Dreptul de a decide asupra propriului corp îi aparține femeii, nu legislatorului. Ceea ce se întâmplă în Polonia corespunde unui scenariu obscur din Evul mediu. Este în total dezacord cu tot ceea ce reprezintă Uniunea Europeană. Lupta pentru egalitatea de gen și pentru drepturile și libertățile femeilor se duce de decenii. Acest regres major nu trebuie permis nicăieri în lume, cu atât mai puțin în inima Uniunii Europene. Polonia trebuie să fie integrată în Uniune și prin valori.

Legea introdusă de guvernul polonez care interzice avortul nu va împiedica femeile să aleagă în continuare să avorteze. Consecința va fi alta. Multe femei vor face în continuare avort în condiții insalubre, prin metode improvizate și invazive, punându-și astfel viața în pericol.

Ceea ce ar trebui să facă legislatorii pentru a sprijini femeile este să ofere un cadru propice pentru sănătatea acestora”, a scris acesta pe Facebook.

Comisarul pentru egalitate: UE nu are un control legal al reglementării avortului în statele membre

Majoritatea membrilor din Legislativul European a atacat, marți, interdicția aproape în totalitate a avorturilor în Polonia. S-a argumentat că este o încălcare fundamentală a drepturilor femeilor.

Autoritățile de la Varșovia au fost lăudate pentru ceea ce s-a numit o apărare a valorilor creștine și vieții umane. Însă grupurile politice majore au criticat măsura impusă în națiunea romano-catolică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE