Evenimentul Zilei > International > Un război între China și SUA a devenit inevitabil. Conflictul a luat amploare. Care e „mărul discordiei”
Un război între China și SUA a devenit inevitabil. Conflictul a luat amploare. Care e „mărul discordiei”

Un război între China și SUA a devenit inevitabil. Conflictul a luat amploare. Care e „mărul discordiei”

Un război între China și SUA pare din ce în ce mai posibil, din cauza tensiunilor care plutesc în jurul Taiwanului. Țară ce vrea să fie independentă.

Situația relațiilor dintre SUA și China devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Experții în politică externă iau în calcul, din ce în ce mai des, în ultima perioadă, posibilitatea unui conflict major. Care să treacă de bariera declarațiilor tăioase. „Mărul discordiei” ar putea să fie fie reprezentat de Taiwan.

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre cele două mari forțe ale lumii s-au amplificat. În luna ianuarie, avioanele militare aparținând Armatei Populare de Eliberare (PLA) au simulat un atac cu rachete asupra portavionului american USS Theodore Roosevelt. Totul s-a petrecut în apropiere de apele teritoriale ce aparțin Taiwanului.

Conflictul dintre SUA și China ia amploare, urmează război?

În timp ce această țară vrea să se rupă de influența Chinei, ministrul Apărării de la Beijing a spus foarte clar: „Independența înseamnă război”.

„Șansele de a evita conflictul asupra Taiwanului au scăzut dramatic”. A scris Diana Choyleva, economist-șef la Enodo Economics, în Financial Times. Ea a mai remarcat că Xi Jinping, președintele Chinei, este din ce în ce mai încrezător și optimist. Liderul de la Beijing consideră că este destinul său să readucă Taiwanul în sfera de influență a Chinei.

De ce ar evita Joe Biden să provoace China

În ceea ce privește întrebarea dacă SUA și China vor ajunge să se confrunte militar Diana Choyleva a scris. „Oficialii americani au adoptat de mult o „ambiguitatea strategică . Atunci când au fost întrebați dacă vor veni în salvarea Taiwanului în cazul unei acțiuni militare chineze.”

„Probabil că Washingtonul ar interveni, în cazul în care China va impune o blocadă economică în Taiwan. În afară de miza economică, SUA ar pierde și statutul de putere principală în zona Asia-Pacific.

Administrația lui Joe Biden a adoptat până acum o politică por-Taiwan. Chinezilor li s-a transmis că nu mai apeleze la intimidări. La ceremonia de învestire a lui Biden a fost invitat și un reprezentant al Taiwanului. „Totuși, preocupat de problemele pe care le are în propria țară, el va evita să-l provoace pe Xi Jinping”. Este de părere Diana Choyleva, conform express.co.uk.