Evenimentul Zilei > International > Războiul mileniului! SUA și China se bat, UE pierde!
Războiul mileniului! SUA și China se bat, UE pierde!

Războiul mileniului! SUA și China se bat, UE pierde!

Noul Război Rece dintre SUA și China a declanșat o criză uriașă într-un domeniu cheie. E vorba de o piață fără de care nu poate fi imaginată  tehnologia mileniului III.

Războiul mileniului se dă pentru tehnologie! Teribila înfruntare economică dintre SUA și China a părut multă vreme o problemă a celor două mari puteri. Încercând să tragă maxim de profit din acest război, fără a se plasa clar într-o tabără sau alta, liderii europeni se află acum într-un impas. Criza de semiconductori amenință să blocheze industria europeană.

Semiconductorii sunt acele materiale fără de care smartphone-urile computerele sau mașinile nu mai pot funcționa în zilele noastre.  Ca să nu mai vorbim de Inteligența Artificială, tehnologia 5G, sateliți sau armele inteligente.


Există 4.000 de mutații SARS-Cov-2. Guvernul britanic ne bagă în sperieți!


Tocmai de aceea, această piață este esențială atât pentru Statele Unite, cât și pentru China. Până la urmă, tehnologia va decide cine câștigă acest război, atât din punct de vedere economic, cât și militar.

Războiul mileniului și criza semiconductorilor

Prima care a realizat problema a fost Angela Merkel, care l-a contactat rapid pe președintele francez Macron pentru a-i cere să-și unească forțele și să resolve problema. Numai că această criză nu e ușor de rezolvat.

Donald Trump a închis de multă vreme robinetele, impunând o interdicție absolută companiilor americane de a vinde materialele prețioase către companiile chineze. Succesorul său, Joe Biden, nu pare deloc dispus să schimbe registrul.

Beijingul a reacționat, A cumpărat semiconductori de la aalte companii și a făcut investiții masive. China a investit 32 de miliarde de dolari pentru sofisticatele echipamente care produc. Cu alte cuvinte, China a devenit rapid cea mai mare piață din lume pentru echipamente de producer a semiconductoarelor.


Biden caută aliați contra Chinei. Din păcate, a greșit adresa


În toată această luptă,  notează Agenția Bloomberg, mari producători auto au rămas brusc fără”benzină” . Criza semiconductorilor a lovit deopotrivă Toyota. Audi, Mercedes, BMW  și chiar Dacia din România.

Războiul mileniului. Taiwanul e dependent de SUA

Până acum producătorii de mașini s-au bazat pe taiwanezi, care au toate motivele să fie mândri de marele lor producător Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (Tsmc). Această puternică firmă furnizează cipurile smartphone-urilor Apple. .

Marea problemă este că Taiwanul știe prea bine că fără SUA ar fi șters de pe hartă în câteva ore de o invazie chineză. Drept urmare, Tsmc se ocupă să acopere în principal acoperirii defectelor amnevoile companiilor americane.

Pentru Europa, nu prea mai există loc. Sau, mai bine zis:,  nu e loc suficient. De aici, și graba cu care  Merkel și Macron încearcă să resolve problema. Se pare că UE elaborează un plan în valoare de 30 de miliarde de euro pentru a dubla cota europeană de pe piața cipurilor de la 10 la 20%. Notează ziarul Italian Il Giornale.

Legătura dintre Mussolini și Sophia Loren tulbură fotbalul! Istoria secretă