Vești nesperate de la Comisia Europeană. Ce se întâmplă cu economia României

Vești nesperate de la Comisia Europeană. Ce se întâmplă cu economia României sursă: arhivă EvZ

Creșterea economică a României, în perioada următoare, va fi mai mare decât media din UE, se arată în previziunile economice de iarnă ale Comisiei Europene.

Creșterea economică pe care o va înregistra România va fi mai mare decât media UE. Economia României se va recupera anul acesta și în următorul, cu o rată peste media Uniunii Europene. Această informație apare în prognoza de iarnă a Comisiei Europene. Previziunile arată o creștere a PIB-ului cu 3,8% în 2021 și cu 4% în 2022, se arată într-un comunicat emis joi de Comisia Europeană.

Creșterea previzionată pentru 2022 este aproape nivelul înregistrat în 2019 (4,1%). În cifre absolute, rămâne mai mica decât pierderile provocate de pandemie (-5%).

Comparativ, economia UE va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022, conform prognozei. Acest lucru arată că economia României se va recupera cu un ritm anual cu 0,1% mai mare decât media europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va evolua inflația în România

Inflația în cazul României, pentru anul 2021 se va situa în creștere, la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022. În zona euro, previziunile estimează că inflația va crește de la 0,3% în 2020 la 1,4% în 2021. În anul 2022, inflația va scădea ușor, la 1,3% în 2022.

Previziunile privind inflația pentru zona euro și pentru UE au crescut ușor pentru 2021 în comparație cu cele făcute în toamnă. În general, se preconizează că inflația va rămâne la un nivel moderat, se mai arată în comunicatul Comisiei.

„În 2021, aceasta (inflația n.red.) va fi stimulată temporar de efecte de bază pozitive în ceea ce privește inflația energetică, ajustările fiscale, în special în Germania, precum și de impactul cererii în creștere care este afectată de unele constrângeri rămase în materie de ofertă. În 2022, pe măsură ce oferta se ajustează și efectele de bază scad, se preconizează că inflația se va reduce din nou”, se arată în comunicatul UE.

Creșterea economică va fi mai mare decât media UE

Comisia Europeană se așteptată la redresarea economiei pe măsură ce măsurile de limitare a răspândirii virusului își vor face efectele. Calitatea estimărilor Comisiei depinde de evoluția pandemiei, se arată în comunicat, și de succesul campaniei de vaccinare.

„Riscurile legate de previziuni au devenit mai echilibrate din toamnă, deși rămân ridicate. Acestea sunt legate în principal de evoluția pandemiei și de succesul campaniilor de vaccinare”, se arată în comunicat.

Vaccinarea va conduce la o relaxare rapidă a restricțiilor și, prin urmare, la o redresare mai puternică a economiilor. De asemenea, Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) ar putea stimula o creștere mai puternică decât se preconizase.

Temeri în legătură cu evoluția crizei

Pe de altă parte, pandemia s-ar putea dovedi mai persistentă sau mai severă pe termen scurt. Acest lucru ar putea duce la întârzieri în derularea programelor de vaccinare. Pe cale de consecință vor întârzia măsurile de relaxare, ceea ce ar afecta calendarul și forța redresării.

Există, de asemenea, riscul ca criza să genereze falimente pe scară largă și pierderi de locuri de muncă. Acest lucru ar afecta, de asemenea, sectorul financiar, ar crește șomajul pe termen lung și ar agrava inegalitățile, se arată în comunicat.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi elaborate în mai 2021.