Evenimentul Zilei > Economie > Ajutoare UE pentru ţările penalizate de Rusia. ROMÂNIA DIRECT IMPLICATĂ
Ajutoare UE pentru ţările penalizate de Rusia. ROMÂNIA DIRECT IMPLICATĂ

Ajutoare UE pentru ţările penalizate de Rusia. ROMÂNIA DIRECT IMPLICATĂ

Comisia Europeană activează măsuri de sprijin în ceea ce privește anumite fructe și legume perisabile, în contextul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE.

Rusia anunţă interdicţia de import pentru mai multe tipuri de fructe şi legume,aceasta fiind una din pieţele principale de export pentru categoria de produse perisabile. Pe baza unor date recente, impactul începe să fie simţit pe anumite pieţe. Fermierii nu şi-au putut face planuri de rezervă care să aibă în considerare embargoul rusesc şi, în mod clar, nu vor găsi la timp planuri alternative.

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a declarat: „Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană, dacă şi când presiunile asupra preţurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni. Toţi fermierii care produc aceste legume şi fructe – indiferent dacă fac parte din organizaţii de producători sau nu – vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieţei în cazul în care le consideră potrivite. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi ​va ​ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă”.

Care sunt produsele vizate

Roşiile, morcovii, varza, ardeii, conopida, castraveţii, ciupercile, merele, perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi, fac parte din categoria de produse ce vor fi direct afectate de restricţia Rusiei. Decizia a fost adoptată în plin sezon de recoltare, iar producătorii vor rămâne fără opţiuni de stocare şi fără pieţe alternative imediat disponibile.

Cum se vor primii compensaţiile

Măsurile anunţate de Ministerul Agriculturii includ compesaţii pentru retragerea de pe piaţă a produselor şi distribuirea gratis a produselor în cauză de către producător. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014, orice cantitate retrasă începând cu această dată fiind deja acoperită de bugetul prevăzut până la sfârşitul lunii noiembrie, suma fiind de până la 125 de milioane de euro.