Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi Sursa foto: Dreamstime.com

Angajații români vor avea acces online la datele proprii din Registrul de evidență a salariaților (REVISAL). Cu alte cuvinte, salariații vor putea să verifice singuri informațiile referitoare la vechimea în muncă, tipul contractului de muncă semnat, poziția ocupată, salariul și sporurile încasate pe durata desfășurării activității pe piața muncii, perioada detașării și plata contribuțiilor la stat. Proiectul de lege a fost promulgat vineri de către Klaus Iohannis!

Proiectul de lege ce stabilește cadrul legal pentru punerea la dispoziția fiecărui angajat a informațiilor din cadrul REVISAL a fost promulgat de către președinte. Astfel, fiecare persoană care a activat pe piața muncii cu contract de muncă va putea să verifice datele proprii, printre care se numără și vechimea în muncă și contribuțiile plătite de către angajatori la stat.

Legea a fost promulgată! La ce informații vor avea acces angajații

Președintele Klaus Iohannis, a semnat, vineri, mai multe decrete, după cum urmează:

Ne puteți urmări și pe Google News
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare (PL-x 18/17.02.2020); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 25/07.02.2022); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 129 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și pentru stabilirea unor măsuri de asistență socială (PL-x 334/03.06.2020); Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii (PL-x 458/11.10.2021).

Verificări privind vechimea în muncă și plata contribuțiilor la stat

Angajații vor putea să verifice singuri informațiile referitoare la perioada în care au activat pe piața muncii, salariul încasat oficial în baza documentelor depuse de angajatori la stat, precum și plata contribuțiilor la stat. Toate aceste informații vor putea să fie accesate online, descărcate și tipărite din REVISAL.

„În prezent salariații pentru a obține dovada vechimii în muncă fie fac drumuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă, de multe ori în timpul orelor de program, stau la cozi, au nevoie de numere de înregistrare sau apelează la foștii angajatori. Ei bine, acest proiect de lege ar veni și ar oferi accesul online la aceste date în câteva click-uri și adaptată vremurilor în care trăim”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, inițiatoare a legii în cauză.

În termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Guvernul va trebui să emită și o Hotărâre de Guvern prin care să fie stabilită și metodologia de aplicare a măsurilor prevăzute în inițiativă.