Veste uriașă pentru zeci de mii de români. Modificări importante la sistemul de pensii. Se dă lege

Veste uriașă pentru zeci de mii de români. Modificări importante la sistemul de pensii. Se dă lege Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Medicii de familie și stomatologii care au propriile cabinete nu beneficiază acum de vechime în muncă, deși au program de lucru de opt ore și plătesc contribuții. Un proiect de lege va schimba acest lucru și va completa lacunele din legislația actuală.

Medicii de familie și stomatologii care plătesc contribuțiile la stat primesc o veste bună. Un proiect legislativ prevede că acestora li se va recunoaște, în sfârșit, vechimea în muncă.

Nu li se recunoștea vechimea

În prezent, din cauza unor lacune legislative, munca prestată de aceștia nu este recunoscută ca vechime. Săptămâma viitoare va avea loc votul final în Senat, iar proiectul legislativ va merge apoi ca Camera Deputaților.

Am inițiat anul trecut o lege pentru recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie și a dentiștilor, și după jumătate de an de muncă în dezbateri, voturi, reluarea tehnică a procesului legislativ, după discuțiile din Senat vă pot spune că intră în linie dreaptă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema: la angajarea sau încadrarea pe grila de salarizare medicilor de familie le este cerut contractul de muncă, doar că ei nu își pot face contract de muncă în propriul cabinet, nu îi lasă legea. Dar practică meseria și plătesc contribuții.

Soluția: recunoașterea muncii independente în cabinetele proprii, acolo unde în fiecare lună atât ca servicii prestate cât și în contribuții plătite echivalează cu norma întreagă.

Ce am obținut: punctul de vedere pozitiv al Ministerului Sănătății, avizele de la comisii și comitetele consultative“, a spus deputalul Oana Țoiu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială pe pagina ei de Facebook.

Potrivit datelor INS citate de deputat în România sunt 38.578 cabinete medicale independente:

- 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural)

- 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural)

- 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 cabinete în mediul rural).

Se repară o nedreptate

Oana Țoiu susține că practic, inițiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale.

Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii şi asociaţiile profesionale ale acestora şi ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar şi cu 20 de ani de experienţă nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deşi plăteau contribuţiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă.

Fiind profesii liberale, aceştia nu îşi pot face contracte de muncă lor înşişi în propriul cabinet pentru că nu au legal această opţiune. Ei plătesc contribuţii pe munca independentă, experienţă care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a mai declarat Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iniţiatoarea legii.

Pentru a li se putea recunoaște vechimea, cabinetul trebuie să fi avut venituri nete de cel puţin 12 salarii minim brute pe ţară și să fi achitat toate contribuţiile, taxele şi impozitele legale.